Háztartás, Tippek

7 módja a gyümölcsfoltok eltávolításának. Ezek mindenféle ruhával működnek

Eper, málna, cseresznye… Egyrészt a világ legfinomabb dolgai közé tartoznak, másrészt a foltjaikat olyan nehéz kezelni. Persze semmiképp sem mondjunk le a gyümölcsökről. Ha véletlenül foltos lesz valami, akkor fel a fejjel! Van rá mód, hogy eltávolítsuk. Nem kell kidobni a ruhákat!

A nedves foltokat ugyanúgy el lehet távolítani, mint a vörösboros foltokat. Szórjon egy kis sót a foltra, és öntsön rá forró vizet. Ezután mossa ki szappannal. Egy másik módszer, ha a foltos ruhát tejsavóba áztatja.

Magától értetődik, hogy minden foltot, így a gyümölcsfoltokat is, nagyon nehéz eltávolítani, ha megszáradtak. Vannak módszerek, amelyek segíthetnek ebben a helyzetben.

Piros gyümölcsfoltok

A nyáron a leggyakoribbak közé tartoznak. Ez az a két módszer, amelyet széles körben a leghatékonyabbnak tartanak:

Szórjon egy kis sót a foltra, és dörzsölje addig, amíg meg nem vörösödik. Rázza le, és szórjon rá ismét sót. Ismételje ezt addig, amíg a só fel nem szívja a foltot, vagy amikor már nem szívja fel és fehér marad. A tapasztalt háziasszonyok azt tanácsolják, hogy utána mossa ki a ruhákat.

Önthet egy kis citromsavat is, majd megszórhatja szódabikarbónával. Ismét dörzsölje be. Ismételje meg néhányszor, és persze végül mossa ki.

Áfonyafoltok

Ez sokak számára igazi bosszúság. Van néhány módja az eltávolításának:

A leghatékonyabb messze az ecet. Öntsön egy keveset a foltra, majd dörzsölje át egy másik, ecettel átitatott ruhadarabbal. Ha nem szeretne másokat elijeszteni az ecetszaggal, mossa ki utána a ruhát.

Alternatív megoldásként meleg tejbe is áztathatja a ruhát, és egy éjszakán át hagyja benne. Természetesen utána mossa ki.

Selyemruhák esetében öntsön egy kis szeszt a foltra, és hagyja meleg vízben egy negyedórát.

Ha vászonból készült ruhán van folt, akkor merítse azt savanyú tejbe körülbelül egy órára.

Ha minden kudarcot vall…

Ha nem sikerül eltávolítani a foltot, próbálkozhat bórax használatával. Ez a természetes sófajta az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a környezetbarát háztartási tisztító- és mosószerekért rajongók körében. A bórax ugyanolyan hatékony, mint egyes vezető márkájú mosószerek.

Egészségügyi hatása azonban ellentmondásos lehet. Mivel irritálhatja a bőrt, használatakor kesztyűt kell viselni. A légzőszervekre is hatással lehet, ha a helyiséget nem szellőztetik megfelelően. Más szóval egy hatékony, de egyben nagyon erős vegyszer.

Oldja fel a bóraxot vízben, és öntse az oldatot a foltra.

Sikerült eltávolítani a foltokat? Akkor térjünk vissza a gyümölcsünkhöz, és élvezzük az ízét (addig ismételjük a tevékenységet, amíg jóllakunk).