Egészség

8 figyelmeztető jel amely májkárosodásra utalhat

A májbetegség gyakori, de gyakran aluldiagnosztizált állapot, amely súlyos következményekkel járhat. A máj létfontosságú szerv, amely fontos szerepet játszik az anyagcserében, a méregtelenítésben és az emésztésben. Ha megbetegszik, az számos problémához vezethet.

A májbetegségeknek számos típusa létezik, a vírusos májgyulladástól a zsírmájbetegségig. A tünetek a májbetegség típusától függően változhatnak, de van néhány általános jel, amely májkárosodásra utalhat. Íme 8 figyelmeztető jel, amiért érdemes felkeresni egy egészségügyi szakembert további vizsgálatok elvégzése céljából.

Fáradtság

A fáradtság számos betegség és rendellenesség, köztük a májbetegség gyakori tünete. Bár a fáradtságot számos tényező okozhatja, például az alváshiány vagy a fizikai aktivitás hiánya, ez egy komolyabb alapbetegség jele is lehet. Májbetegség esetén a fáradtságot általában a vérben felhalmozódott méreganyagok okozzák. Ha a máj károsodik, kevésbé képes kiszűrni ezeket a méreganyagokat, ami a véráramban lévő koncentrációjuk növekedéséhez vezet. Ez letargia és fáradtság érzéséhez vezethet.

Fogyás

A májbetegséget korai stádiumában nehéz lehet felismerni. A fogyás lehet az egyik első jele annak, hogy valami nincs rendben. Bár a fogyásnak számos lehetséges oka lehet, a fogyás annak a jele lehet, hogy a máj nem működik megfelelően. A máj alapvető szerepet játszik a zsíranyagcserében, így ha a máj működésében egyensúlyhiány lép fel, a zsíranyagcsere károsodhat. Ez pedig fogyáshoz vezethet. A májbetegség a hormonszintekben is változásokat okozhat, ami az izomtömeg csökkenéséhez és alacsonyabb anyagcseréhez vezethet, ami szintén fogyáshoz vezethet. Ha indokolatlanul fogy, fontos, hogy beszéljen orvosával, hogy kizárja a májbetegséget mint lehetséges okot.

Gyengeség

A májbetegség számos lehetséges jele közül az egyik a gyengeség. Bár ez a tünet viszonylag jelentéktelennek tűnhet, komolyan jelezheti a háttérben meghúzódó problémákat. A májbetegség sokféle problémát okozhat, az emésztési nehézségektől kezdve a hormonális egyensúlyzavarokig. Sok esetben ezek a problémák alultápláltsághoz és vitaminhiányhoz vezethetnek, ami viszont gyengeséget és fáradtságot okozhat.

Hányinger és hányás

Ennek oka lehet a vérben felhalmozódott méreganyagok, mivel a máj felelős ezek kiszűréséért. Hányingert és hányást okozhat az étvágytalanság is, ami a májbetegség másik gyakori tünete. Ha a máj nem működik a legjobban, nem tud elegendő tápanyagot elraktározni, ami alultápláltsághoz vezethet. A májbetegség gyulladáshoz is vezethet, ami nyomást gyakorolhat a gyomorra és hányingert okozhat.

Csökkent étvágy

A máj számos fontos funkcióért felelős, többek között a táplálék lebontását segítő enzimek termeléséért. Ha a máj károsodik, nem tud elegendő ilyen enzimet termelni, ami a méreganyagok felhalmozódásához vezet a szervezetben. Ezek a toxinok hányingert okozhatnak és megnehezíthetik az étkezést. Ha hirtelen étvágytalanságtól szenved, ideje orvoshoz fordulni.

Hasi fájdalom vagy puffadás

A méreganyagok felhalmozódása hasi panaszokat is okozhat. A máj felelős a méreganyagok kiszűréséért a vérből. Ha nem végzi megfelelően a munkáját, ezek a méreganyagok idővel fájdalmat okozhatnak. Ne feledje, hogy a májbetegség általában gyulladást okoz, ami viszont hasi fájdalmat és puffadást válthat ki. Bizonyos esetekben a májbetegség hasvízkórt is okozhat. Olyan állapot, amikor a hasüregben folyadék halmozódik fel. Ez a folyadékfelhalmozódás a gyulladáshoz hasonlóan fájdalmat és puffadást okoz.

Sötét vizelet vagy a bőr és a szemek sárgulása (sárgaság)

A sötét vizelet a méreganyagok felhalmozódása miatt következik be, miután a máj károsodott, és képtelen ellátni méregtelenítő feladatát. A sárgaság akkor jelentkezik, ha a vérben túl sok a bilirubin. Ez annak a jele lehet, hogy a máj képtelen hatékonyan kiszűrni a méreganyagokat. A sötét vizelet szintén a májkárosodás jele lehet, mivel jelezheti, hogy a szervezet nem képes megfelelően feldolgozni a salakanyagokat.

Viszketés

Bizonyos esetekben a viszketés lehet a májbetegség egyetlen tünete. Más esetekben más tüneteket, például fáradtságot, sárgaságot és fogyást kísérhet. A viszketés általában akkor jelentkezik, ha a májsejtek károsodtak. Ez az epesók felhalmozódásához vezet a véráramban. Az epesók általában a széklettel ürülnek ki. Ha azonban a máj károsodik, felhalmozódhatnak a vérben, és viszketést okozhatnak. Bizonyos esetekben a viszketést rák vagy májzsugor is okozhatja.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.