Egészség

8 ok, amiért soha ne együnk tonhalat. Már a 2. pontnál elegem volt…

Mindenki tudja, hogy egészséges a tonhal, de az emberek elfelejtik, hogy a halkonzerv nem is olyan jó, mint gondolnánk…. Nézd meg magad, miért kell nagyon óvatosnak lenned a tonhalkonzervekkel:

1. Magas nátriumtartalom

A tonhalkonzerv nagyon népszerű a sportolók körében, mert fehérjében gazdag, ami az izomszövet fejlődéséért felelős. De nem szabad elfelejtened, hogy egy konzerv sok nátriumot tartalmaz, ami növeli a vérnyomást – és ez veszélyes lehet!

2. Nehézfémek

A tonhalban lévő nehézfémek koncentrációja évről évre magasabb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végzett egy tanulmányt, amely egyértelműen kimutatta, hogy már kis mennyiségű higany is komoly problémákat okozhat a szervezetben az emésztőrendszer, az immunvédelem egy részénél, és károsíthatja a veseműködést. A higany akár 70%-kal is növeli a szívroham kockázatát! És ahogy azt már kitalálhattad, egyes tonhalak tele vannak ezzel az elemmel.

3. Hátborzongató halászati módszerek

Kevesen tudják, hogyan kell megölni ezeket a halakat… Hatalmas hálóba fogják őket, és sokan erőszakosan elpusztulnak a vízben – a többi hallal való ütközés erejétől. Azokat, amelyek túlélik, botokkal ölik meg. A kisebb példányokat élve dobják óriási fagyasztókba, és lassan elpusztulnak…

4. Nagyüzemi tenyésztés

A tonhal iránti kereslet egyre nő, a halak pedig egyre szűkösebbek, ezért új halgazdaságok nyílnak. Sajnos a profit számít, és a halakat kémiai anyagokkal etetik, hogy gyorsan nőjenek, majd megölik és eladják őket.

5. Káros vegyi anyagok

A tonhalat nem csak egészségtelen módon etetik, de gyakran szennyezett környezetben is. Ezért ez az egyébként ízletes hal egy adag rákkeltő anyagot, például dioxint tartalmazhat.

Olvass tovább, mert sajnos itt még nincs vége.

6. Ételmérgezés

A világ legnagyobb betegségellenőrzési szervezetének jelentése szerint az ételmérgezések 75%-át halak okozzák. A tengeri halak vásárlásakor tényleg nagyon kell vigyázni, hogy azt válasszuk, ami a legfrissebbnek tűnik!

7. A tonhalak kifogása és más állatok megölése

Az óriási hálókkal nem csak tonhalat fognak ki, hanem cápákat, delfineket és más tengeri élőlényeket is, amelyek a fedélzeten pusztulnak el – senki sem akarja őket vissza engedni.

8. A tengerek szennyezése

Az utolsó pont a vízszennyezésre és a környezetromlásra vonatkozik. A halászat a legrosszabb dolog, amit tehetünk, nemcsak az állatok, hanem a bolygó és saját magunk számára is – mert utána szennyezett halat eszünk.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.