Egészség

8 tény az influenzáról és arról, hogy miért különösen veszélyes

Mindannyian voltunk már legalább egyszer influenzásak. És sokan vannak olyanok is, akik évről évre kénytelenek otthon maradni az ágyban súlyos tünetekkel, amelyeknek a megszűnése egy-két hétig is eltart. Az influenzajárványok gyakori ismétlődése miatt rengeteg mítosz alakult ki, ezért összeállítottunk egy listát 8 vitathatatlan tényről a betegségről.

1) Az influenza népbetegség

Ez egy vírusok által okozott fertőző légúti betegség, amely szinte népbetegséggé vált. Az egész világon megtalálható, az emberek 5-20 százaléka kapja el évente az influenzát!

2) A betegség már az első tünetek megjelenése előtt fertőző.

3) Az influenza súlyos szövődményeket okozhat

A legtöbbünk számára az influenza nem veszélyes betegség, de ha nem törődünk a kezeléssel, és arra számítunk, hogy magától elmúlik, még akkor is, ha fennmaradunk és normálisan dolgozunk, olyan problémák léphetnek fel, mint az arcüreggyulladás, kiszáradás, fülgyulladás vagy akár a szívizom gyulladása.

Különösen óvatosnak kell lennünk, ha asztmában, cukorbetegségben vagy szívelégtelenségben szenvedünk – az influenza súlyosbíthatja ezen állapotok tüneteit.

4) Néhányan sokkal nagyobb eséllyel fertőződnek meg

A szakemberek szerint az 5 év alatti gyermekek, az idősek, a terhes nők és a krónikus betegségben szenvedők nagyobb eséllyel kapják el az influenzát.

5) A védőoltások csak bizonyos vírustípusok ellen nyújtanak védelmet

Az influenza ellen nem létezik univerzális védőoltás, ezért ajánlott, hogy a veszélyeztetett személyek minden évben beoltassák magukat. Az influenzavírusoknak sokféle típusa létezik, amelyek minden évben mutálódnak, ezért állandó éberségre van szükség.

6) Vannak bizonyos helyek, ahol nagyobb a megbetegedés kockázata

Így van! A nyilvános helyeken és a kisebb zárt helyeken könnyen fertőződhetünk, amikor más emberekkel találkozunk. Buszok, vonatok, helyi üzletek és bevásárlóközpontok – ezeken a helyeken lehet a legkönnyebben elkapni a vírust.

7) Az influenza megelőzésének csak két hatékony módja van

Először is, az orvosok javasolják a védőoltást. A második módszer (amely az elsőt támogatja) a jó higiénia gyakorlása, különösen a gyakori kézmosás.

8) A gyomor influenza nem igazi influenza

A gyomorfertőzést vagy a gyulladásos bélbetegséget gyomorinfluenzának nevezni nem teljesen jogos. Ha a tünetek elsősorban hányingerből és/vagy hasmenésből állnak, akkor inkább gyomorfertőzésről van szó, mint influenzáról.

Nyilván nem ülhetünk állandóan otthon, csak azért, mert a buszon elkaphatjuk az influenzát, de érdemes óvatosnak lenni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.