Mindannyian hozzászoktunk az ételek fagyasztásához.
Ma elvisszük egy utazásra az ételek lefagyasztásának olyan fel nem fedezett módjaihoz, amelyekre nem is számított. Tudta például, hogy az olívaolaj és annak ízei lefagyaszthatók? Egyszerűen csak tegye az olajat a jégkockatartókba, és adjon hozzá tökéletesen megtisztított és szárított rozmaringot, kakukkfüvet és bazsalikomot, és máris remek fűszert kap, ha szükség van rá.
Íme 9 élelmiszer, amit bármikor, kockázat nélkül lefagyaszthat!
1) Joghurt
Tegye a joghurtot a jégkockatartóba. Jég hozzáadása nélkül tökéletes friss gyümölcsturmixot készíthet belőle. Ne felejtse el felírni a választott joghurt típusát egy címkére, amelyet a jégkockatartóhoz ragaszt.
Praktikus alternatíva, ha elkészíti a joghurtkockákat, majd kiveszi őket, és egy fagyasztózacskóban tárolja, mindig a részletes címkével együtt. A lefagyasztandó joghurtnak frissnek kell lennie, különben már savanyú lehet. A fagyasztott joghurtkockák a sütőben elkészítendő desszertek elkészítésének kiegészítésére is nagyon alkalmasak.
2) Bor
A fontos vacsorához az asztalra helyezett borosüvegek ne legyenek teljesen üresek. Miért pazarolnánk el az istenek nektárját? Öntse a jégkockatartóba, és tartsa úgy. Szükség esetén alkalmas főzéshez anélkül, hogy más palackokat kellene kinyitnia, vagy sangria készítéséhez sok friss gyümölccsel.
Megfázás ellen is használhatja forralt borral, fahéjjal, almával és szegfűszeggel. Emellett, hogy gyorsan friss legyen a bor, tegye az üveget néhány percre a fagyasztóba, és kész.
3) Kávé
A kávét is le lehet fagyasztani. Hogy milyen célból? Nos, ha nyáron hideg kávét szeretne, az ízét megváltoztató jég helyett tegyen bele fagyasztott kávét, hogy lehűtse! Még a shake kávé elkészítéséhez is elég jégkocka helyett néhány előre elkészített kocka, hogy bőséges habot adjon a szomjúságnak.
Ha általában édes kávét iszik, javasoljuk, hogy adjon hozzá cukrot vagy édesítőszert, mielőtt a fagyasztóba teszi. Ha forró kávét tesz a fagyasztóba, azzal nem történik semmi baj, de a körülötte lévő ételek felmelegedhetnek. A legjobb, ha előbb hagyja kihűlni, majd lefagyasztja.
4) Citrom
Szóval ez a… citrom? Nem, citromlé. Miután kifacsarta és eltávolította az összes magot, fagyassza le a citromlevet a jégkockatartóban. Tökéletes, ha asztali vízhez adja, hogy szuper szomjoltó italt kapjon.
A legújabb egészségügyi trend, hogy reggelente először egy pohár vizet és citromot igyunk? Tökéletes, a citromos jégkockával nem kell bajlódnia.
5) Étcsokoládé
Aki készít étcsokoládés süteményeket, az már régóta tudja, hogy a csokoládét érdemes néhány órán át a fagyasztóban tartani, mielőtt lereszelné. A csokoládénak van egy csúnya szokása, hogy az ujjaink között megolvad, de ha egyszer megfagyott, könnyebb lereszelni.
6) Babaételek
Az anyukák tudják, hogy az újszülötteknek szánt zöldségleves elkészítése időt és türelmet igényel. De ez a két dolog nem mindig áll rendelkezésre. Akkor a biztonság kedvéért készítse el a leggyakrabban használt húslevest a szokásosnál nagyobb mennyiségben, például sárgarépát, burgonyát és zellert, hússal vagy anélkül. Turmixolja össze az egészet, és hagyja kihűlni.
Fagyassza le a házi készítésű „húsleveskockát” jégkockaformában, és használja fel szükség szerint, mikrohullámú sütőben felmelegítve vagy forrásban lévő vízbe öntve. Az étel pillanatok alatt elkészül.
7) Fehérje
Hányszor készítettünk már olyan desszertet, amihez csak tojássárgája kellett? Nagyon gyakran kidobtuk a tojásfehérjét. Kár, hogy egy ilyen értékes, fehérjében gazdag élelmiszer teljesen kárba veszett. Legközelebb keverje össze egy kicsit, és fagyassza le a jégkockatartóban.
Ezután vegye ki, és tegye egy zacskóba. Hamarosan meglátja, hogy a lehető legjobban fel tudja használni.
8) Kókuszvíz
Ennek a csodálatos gyümölcsnek még a vize is lefagyasztható. Ez egy alacsony kalóriatartalmú, de magas elektrolit tartalmú energiaital. Káliumban gazdag, és ideális azok számára, akik sportolnak vagy hosszan tartó erőfeszítést végeznek, különösen nyáron.
Értékes tulajdonsága, hogy pótolja az izzadással elvesztett folyadékot. Miután a jégkockatartóban lefagyasztották, két hónapon belül fel kell használni. A limonádé kiegészítésére is kiválóan alkalmas.
9) Fokhagyma és gyömbér
A gyömbért apróra vágjuk, hozzáadunk néhány csepp citromot, és lefagyasztjuk. Mindig legyen kéznél, ha szüksége van rá egy gyors főzethez vagy gyógyteához.