Egészség

A bélben lévő baktériumok megjósolhatják, hogy fennáll-e a vastagbélrák kockázata

A tudósok továbbra is keresik a kapcsolatot a bélmikrobióta – a bélben élő mikrobák populációja – és a rák között.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent új tanulmányban egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a bélmikrobióta segítségével megjósolható a vastagbélrák (vastag- és végbélrák) előfordulása.

A vastagbélrák és a bélbaktériumok

A vastagbélrák a második leggyakoribb ráktípus a nőknél és a harmadik a férfiaknál. Ezenkívül ma már a harmadik vezető rákos halálozási ok mind a férfiak, mind a nők körében.

Általában a vastagbélben vagy a végbélben lévő polipok növekedésével kezdődik. Az évek során ezek a polipok rákossá válnak.

A brazíliai São Pauló-i Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport a vastagbélrákban szenvedő embereknél közel 30 baktériumtípus magasabb szintjét találta az egészséges személyekhez képest.

A baktériumok egy része normális esetben a szájban található, míg mások a vörös húsokban és baromfihúsokban található tápanyagokat alakították át rákkeltő anyagokká.

Konkrétan a kutatók a Fusobacterium nucleatum baktériumfaj magasabb szintjét találták a vastagbélrákos betegeknél, mint az egészséges egyéneknél.

Ez a baktérium általában a szájban él, és a gyomor-bélrendszer más részeinek savassága elpusztíthatja.

A kutatócsoport székletmintákból és különböző populációkból származó adatok alapján vizsgálta a vastagbélrákot. Hét tanulmány adatait elemezték: öt nyilvános tanulmányt és az olaszországi Trentói Egyetem kutatóinak két tanulmányát.

A székletmintákból DNS-t vontak ki, amelyet aztán szekvenáltak. A DNS-minták szekvenálása lehetővé tette számukra, hogy azonosítsák és számszerűsítsék a mintákban jelen lévő mikroorganizmusok fajtáit és génjeit.

Mivel az adatok különböző tanulmányokból származtak, a kutatók komplex statisztikai módszereket alkalmaztak az adatok átfogó elemzéséhez.

A vándorló szájüregi baktériumok mint a rák okozói

A vastagbélrákban szenvedő emberek hajlamosak arra, hogy nagy mennyiségű szájüregi baktérium kerüljön a beleikbe. Ez a vándorlás gyulladást okozhat a bélben, és növelheti a rák kockázatát.

A vándorlás pontos okát azonban a kutatók még nem határozták meg. Egyelőre csak annyit tudnak, hogy kapcsolat van e baktériumok bélben való jelenléte és a vastagbélrák között.

A vastagbélrákos betegek székletmintáiban a kutatócsoport a mikrobiális enzim, a kolin-trimetil-amin-liáz (cutC) jelenlétét is kimutatta.

A húsban, szárnyasokban és halakban található nagyon fontos tápanyag, a kolin a bélbaktériumok által lebontott és az anyagcserénkhez szükséges anyagcseretermékké alakított kolin.

Korábbi tanulmányokban ezt az anyagcsereterméket a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, a jelenlegi vizsgálatban pedig azt találták, hogy növeli a vastagbélrák kockázatát.

„Amikor az enzim lebontja a kolint, amely a nagy mennyiségű vörös húst és más zsíros ételeket tartalmazó étrendben bőségesen jelen van, acetaldehid, egy ismert rákkeltő anyag szabadul fel” – magyarázta Andrew Maltez Thomas, a tanulmány vezető szerzője.

Hogyan javítsuk a bélmikrobiótánkat

A bélrendszerünkben jó és rossz baktériumok egyaránt élnek. Érdekes módon a bennünk élő baktériumtípusokat nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk.

Íme néhány módszer a bélmikrobiótád javítására:

  1. Fogyasszon feldolgozatlan, növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrendet.
  2. Egyen sok gyümölcsöt, zöldséget, babot és hüvelyeseket, mert ezek sok rostot tartalmaznak, ami elősegíti a jó bélbaktériumok szaporodását.
  3. Fogyasszon erjesztett élelmiszereket, például fehér natúr joghurtot, kefirt vagy kombuchát.
  4. Kerülje az édesített ételeket és italokat.
  5. Fogyasszon prebiotikus élelmiszereket, amelyek elősegítik a jó bélbaktériumok növekedését.
  6. Fogyasszon teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, mert ezek emészthetetlen szénhidrátokat tartalmaznak.
  7. Szedjen probiotikus étrend-kiegészítőket.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.