Egészség

A görögdinnye egészségügyi előnyei, amelyekkel egyetlen más gyümölcs sem rendelkezik

A nyár kibontakozásával nem szabad elfelejtenünk, hogy még a megfázások és influenzák évszaka előtt is fontos szem előtt tartani az egészséges életmód alapelveit, és megerősíteni szervezetünket a közelgő őszre.

Az évszak jellegzetes gyümölcse a görögdinnye, amelyet édes íze és magas víztartalma jellemez.

Amellett, hogy kiváló frissítő és hidratáló hatású, a görögdinnye számos fontos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

Nézzük most közelebbről a konkrét egészségügyi előnyeit:

1) Értékes tápanyagok

A görögdinnye például egy nagyon fontos aminosavat, az L-citrullint tartalmazza, amely más gyümölcsben vagy zöldségben nehezen található meg.

Az L-citrullin biztosítja, hogy a szervezet megfelelően hidratált maradjon. Emellett fokozza a sérült sejtek regenerálódását is.

Ezenkívül ez az anyag tisztítja a vesét, az epehólyagot és a húgyhólyagot. Ezek olyan szervek, amelyek megfelelő működése nagyon fontos az egész szervezet egészségének fenntartásához.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vörös dinnye megvédi a májat a méreganyagok hatásától. Így természetes méregtelenítő szerként működik.

Az alábbiakban összefoglaljuk az emberi szervezet számára legfontosabb előnyeit:

2) Tele van antioxidánsokkal

Ha körülnéz, hogy hol juthat hozzá néhány erős antioxidánshoz, a görögdinnyében biztosan megtalálja őket.

Ez a gyümölcs szó szerint tele van C-vitaminnal és béta-karotinnal, amelyek a szervezetben A-vitaminná alakulnak át. Ezek olyan anyagok, amelyek képesek lassítani az öregedési folyamatot és eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből.

A görögdinnye más betegségek leküzdésében is segíthet, mint például:

  • Szívbetegségek
  • ízületi gyulladás és reuma
  • asztma
  • rák

Mindezek mellett a görögdinnye javítja a látást és nagymértékben erősíti az általános immunrendszert.

3) Magas likopintartalom

A görögdinnyében található másik hihetetlen antioxidáns a likopin, amely harcol a szabad gyökök és szinte mindenféle gyulladásos folyamat ellen a szervezetben.

Különböző tanulmányok szerint a likopin nélkülözhetetlen anyag a rák, különösen a vastagbél-, tüdő-, gyomor-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kezelésében.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent egyik tanulmány arról számolt be, hogy a vastagbélpolipokban (rákot megelőző állapot) szenvedő emberek vérében 35%-kal alacsonyabb a likopin szintje, mint a polipok nélküli embereknél.

Ezenkívül a likopin egészségesen tartja a bőrt, és megelőzi a ráncokat és a bőr idő előtti öregedését.

Végül a likopin másik egyedülálló tulajdonsága, hogy képes megvédeni a DNS-t a veszélyes mutációktól.

4) A B6-vitamin mennyisége

A B6-vitamin felelős azért, hogy az agya jó formában maradjon. A megnövekedett kognitív képességek mellett megakadályozza a stressz és a szorongásos állapotok kialakulását is.

Hihetetlenül hatékonyan enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit és a menstruációs ciklushoz kapcsolódó egyéb nehézségeket is.

A görögdinnye vagy a levének fogyasztásakor az összes vitamin és ásványi anyag nagyon jól felszívódik. Ez azért van, mert könnyen hozzáférhetőek, és olyan formában amelyet a szervezet a legjobban tud hasznosítani.