Egészség

A gyomorégés elleni gyógyszerek demenciát okozhatnak – Cserélje ki őket ezzel

Szereti a fűszeres ételeket, és többet fogyaszt belőlük, mint kellene? A csípős szósz az élete fűszere?

A csípős fűszereknek megvan a létjogosultságuk az ételekben, de nem mindenáron. A legnagyobb probléma, amivel a fűszeres ételek fogyasztásakor szembesülhet, a gyomorégés.

Ha már tapasztalt korábban gyomorégést, akkor tudja, hogy ez a név nagyon is sokatmondó.

Mi a gyomorégés

Ez egy szörnyű égő érzés a mellkasban, amely akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe emelkedik.

Gyakran azért emelkedik fel, mert a gyomrot lezáró izom nem zár elég szorosan. Nemcsak a fűszeres ételek, hanem például a nehéz cipekedés vagy az elhízás is okozhatja ezt a kellemetlenséget.

Bár a savra fogjuk, ennek is fontos jelentősége van.

Mi a gyomorsav szerepe?

A fő szerepe az, hogy segíti az ételek emésztését. Lebontja a táplálékban lévő tápanyagokat a vékonybélben történő felszívódásra készen.

A gyomorsav főleg sósavból és pepszinből áll.

A sósav az elsődleges sav az emésztési folyamatban, és lebontja a fertőzésekért felelős csírákat és baktériumokat is.

A pepszin a fehérjéket lebontó enzim. Így nyilvánvaló, hogy a gyomorsav elengedhetetlen az emberi egészséghez.

Mi az Antacid?

Amikor valaki gyomorégést tapasztal, a tipikus gyógymód, amely segít, az antacidok. Ezek a gyógyszerek hatalmas profitot termelnek a gyógyszergyáraknak.

Az antacidok olyan anyagok, amelyek a gyomorsav semlegesítésével enyhítik az emésztési zavarokat.

Az antacidok leghatékonyabb formája az úgynevezett protonpumpa-gátlók (PPI). Ezek az erős gyógyszerek a gyomorsav termelődést célozzák meg, és jelentősen csökkentik a gyomor savasságát.

Egy nemrégiben készült tanulmány azonban új információkkal állt elő ezzel a népszerű gyógyszerrel kapcsolatban. A tanulmány egyértelmű kapcsolatot ír le az antacidok használata és az időskori demencia előfordulása között.

Ez a tanulmány nagy jelentőséggel bír, mivel a gyomorégés leggyakrabban az időseknél fordul elő.

Az antacidok összefüggésbe hozhatók a demenciával

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban közzétett tanulmány összesen 73 679, 75 év feletti embert vizsgált.

Két csoport között elemezték a demencia előfordulását:

Az egyik csoport rendszeresen szedett savlekötőket, a másik nem.

Megállapították, hogy a rendszeresen savlekötőket szedő betegeknél jelentősen megnövekedett a demencia kialakulásának kockázati tényezője.

A vizsgálat tehát azt mutatta, hogy kevesebb demencia alakult ki, amikor nem szedtek savlekötőt. Ennek alapján elmondható, hogy ha ezt korábban tudták volna, akkor a demenciaesetek nagy része megelőzhető lett volna.

Mit jelent ez és hogyan lehet kiváltani a savlekötőket?

Egy ilyen tanulmány része annak a növekvő tendenciának, amely a jelenlegi status quo megváltoztatására irányul.

Ha továbbra is felfedezzük az évtizedek óta használt gyógyszerek negatív mellékhatásait, nehéz elhinni, hogy mik a nagy gyógyszergyártók valódi szándékai.

Egy ilyen súlyos felfedezés után magától értetődőnek kell lennie, hogy ha rendszeresen szed savlekötőket, akkor jobban teszi, ha más, egészségesebb alternatívát próbál ki a gyomorégés elleni küzdelemben.

Az egyik első dolog, amit meg kell tennie, hogy kideríti, valóban szükséges-e az az antacidok szedése? Nagyon gyakori, hogy az orvosok akkor is felírják ezeket, ha a probléma hátterében valójában valami más áll.

A hagyományos orvosok a gyomorsav túlsavasodást vagy a túl sok gyomorsav jelenlétét tekintik a gyomorsavtúltengés fő okának.

A valóságban azonban a legtöbb embernek nem a felesleg, hanem a gyomorsav hiánya okozza az emésztési zavarokat.

Ha valaki, akinek amúgy is alacsony a gyomorsavszintje, savlekötőket szed, amelyek károsítják a szervezetet, gondot okoz az étel lebontása, ami tápanyaghiányhoz vezet.

Annak, akinek gyomorsavhiánya van, tanácsos sósav-betainnal (HCl) kiegészíteni a gyomorsavkészletét.

Ez egy természetes anyag, amely a céklából származik, és növeli a gyomorsavat az ételek optimális lebontása érdekében. A betain HCL megtalálható a legtöbb bioboltban.

Következtetés

De mi van akkor, ha nem szenved gyomorsavhiányban?

Szerencsére számos természetes gyógymód és módszer létezik a gyomorsavtartalom beállítására. Ezekről részletesebben írtunk a következő cikkben:

15 természetes terápia gyomorégés (reflux) és gyomorfekély ellen.

Végezetül elkerülhetetlen rámutatni, hogy a legfontosabb a betegségek megelőzése. Az ideális az, ha teljesen elkerüljük őket, ami a megfelelő életmóddal és étrenddel lehetséges.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.