Háztartás, Tippek

A kávézacc lefolyóba öntése: jó vagy rossz ötlet?

Cikkeinkben újra és újra elmagyarázzuk, hogy a kávézacc milyen hasznos lehet, és miért nem szabad a szemétbe dobni. Sokan közülünk használják ezt a csodálatos zöld trágyát a kertjükben, vagy naponta különböző formában újrahasznosítják. Az újrahasznosítás egyik ilyen formája azonban megosztó. Gyakran halljuk, hogy a kávézaccot a lefolyóba kellene önteni, ahelyett, hogy vegyszerekkel oldanánk a mosogató dugulását. Egyesek szerint ez a termék valójában ronthatja a dugulást, ezért kerülendő. Ebben a cikkben rendezzük, mi igaz és mi nem!

Miért használják a kávézaccot a lefolyóban?

Segít megtisztítani a csöveket

Talán nem is tudja, de a kávézaccnak igazi zsírtalanító ereje van. Így kiváló alternatívája más tisztítószereknek a tisztításhoz és a foltok eltávolításához olyan anyagokról, amelyeket nem fog elszínezni. A konyhában például a nagyon piszkos edények lesikálására vagy a mosogatóból a zsírfoltok eltávolítására is használható. Enyhén súroló ereje azonban a lefolyók tisztán tartásában is segít.

Segít a lefolyók szagtalanításában

A szódabikarbónához, a fehér ecethez és a citromléhez hasonlóan a kávézacc is kiváló természetes szagtalanító. Rengetegféleképpen használhatja: a hűtőszekrényben, főzés után a kezén stb. És mindenekelőtt, ha kellemetlen szagok vannak a csövekben, a kávézacc nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan megszabadul tőlük.

Kávézacc a mosogató lefolyójának dugulásmentesítésére

Túl lassan lefolyó pangó víz, gurgulázó hangok, mosogatógép használatakor feljövő ételmaradékok, eldugult szennyvíz, kialakuló szagok stb. A lefolyórendszerrel kapcsolatos problémák megelőzésére használhat kávézaccot. Segíthet megszabadulni a mosogató dugulásától… de csak akkor, ha megfelelően használja!

Hogyan használja megfelelően a kávézaccot a lefolyóban

A kávézacc gyorsan képes lipofilizálódni (vonzza a zsírt). Éppen ezért nemcsak hogy nem szabad túlhasználni, de arra is ügyeljen, hogy megfelelően használja. Először is, egyáltalán nem alkalmas a csövek nagyobb dugulásainak eltávolítására. Ebben az esetben radikálisabb természetes megoldásokhoz kell folyamodnia a pangó víz kezelésére. Másrészt viszont használhatja, amikor a víz lefolyása kisebb gondot okoz, vagy napi szinten, hogy megelőzze a kisebb dugulások kialakulását.

A hibák elkerülése végett szóba sem jöhet, hogy a kávéfilter teljes tartalmát kiürítse a mosogató lefolyójába! Használjon egy-két evőkanálnyit, és azonnal öblítse le egy hosszú sugárban folyó forró vízzel vagy egy liter forró vízzel. A kávézacc és a nagyon forró víz hatására a csövek zavartalanul fognak működni, és megakadályozzák, hogy a zsíros lerakódások a falakra tapadjanak. Ráadásul ez az öblítés kulcsfontosságú, mert ha megkeményedne és kiszáradna, a kávézacc eltömíthetné a csöveket, és többet ártana, mint használna.

Amint láthatja, a kávézacc nagyon hasznos lehet, feltéve, hogy megfelelően és a megfelelő mennyiségben használják.