Egészség

A nyirokrendszer: Hogyan lehet lecsapolni és erősíteni?

A nyirokrendszerünk, bár független, egészségünk egyik legfontosabb összetevője. Ennek a rendszernek a fő feladata a nyiroknak nevezett folyadék szállítása. Ahhoz, hogy megértsük ennek a létfontosságú rendszernek az előnyeit, tisztában kell lennünk mind a funkciójával, mind a céljával. Ez egy szöveti hálózat, nem pedig egy független szerv, mint a szív vagy a máj.

A testnedvek egyensúlyának fenntartása nehéz feladat. Következésképpen a nyirokrendszere erősítését segítheti, ha tározás történik, azáltal, hogy segíti a lefolyási folyamatot. Ha például a nyaka megduzzadt, és a nyirokcsomói fájdalmassá váltak, enyhítheti őket egy könnyű masszázzsal.

A területen lévő izmok megfeszülnek, de nem lazulnak el. A felesleges folyadék azért marad meg ezen a területen, mert a szervezet védekező rendszere idegen betolakodót jelzett. Ezt a területet nyugtató mozdulatokkal dörzsölve elősegítheti a vízelvezetést.

Amint a folyadék ismét mozgásba lendül, érezni fogja, hogy a duzzanat enyhül, és a fájdalom is kezd elmúlni. A vízelvezetést testmozgással is elősegítheti. Amikor íróasztalnál ül, a nyirokfolyadék elkezd összegyűlni a lábában. Amikor feláll és újra mozogni kezd, a folyadék távozik.

Amikor tehát mozog, az segít a nyirokfolyadékot a megfelelő irányba tolni. Ha órákig utazik repülőn vagy autóban ül, álljon fel, vagy szálljon ki a kocsiból, és nyújtson. Egy egyszerű séta a benzinkútig segít megelőzni a duzzanatot.

Íme 6 módszer a nyirokrendszered javítására:

1) Kövesse a gyulladáscsökkentő étrendet

Több száz diéta létezik, de hallott már a gyulladáscsökkentő diétáról? Ez az olyan ételek kerülése, amelyek megterhelik a szervezetét. Inkább a következő élelmiszerek fogyasztásához kell ragaszkodnia az étrendjében:

  • Lazac és más Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek.
  • Tök, chia és egyéb magvak
  • Olíva-, kókusz- és egyéb finomítatlan olajok
  • Keresztesvirágú zöldségek, például karfiol és brokkoli
  • Fokhagymát, gyömbért és kurkumát adjon az ételekhez
  • Minden leveles zöld zöldség

2) Testmozgás

A nyirokfolyadékot áramoltatni kell, és ha sportol, az nagyon jótékonyan hat a nyirokrendszerre. Még ha csak egy esti sétára van is ideje, az is segíthet.

3) Önmaga myofasciális felszabadítása

Az edzés után érdemes kipróbálnia az önmaga által végzett myofasciális felszabadítást. Ilyenkor egy habhengerrel végighengerelheti a teste egyes területeit, hogy serkentse a nyirok mozgását. Ez segít helyreállítani az edzés során sérült szöveteket azáltal, hogy elősegíti a véráramlást a gyógyításra szoruló területre.

4) Nyirokdrenázs masszázs

Ez a fajta masszázs segít a szervezetnek csökkenteni a nyirok felhalmozódását. Segít a szervezetnek kiöblíteni a felesleges folyadékot, és segít enyhíteni a gyulladást a csomókban, izmokban és ízületekben.

5) Pihenés

A szervezetnek minden éjszaka legalább hét óra alvásra van szüksége a gyógyuláshoz és a javuláshoz. Ha nem alszik eleget, a rendszerei nem működnek olyan hatékonyan. Az alvásmegvonás valós probléma, súlyos következményekkel.

6) Infravörös szaunák

Amikor izzad, kiűzi a szennyeződéseket a szervezetéből. Az infraszauna segít serkenteni az izzadást és természetes módon eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Ezt ma már akár otthon is megtehetjük. Nagyon gyógyító hatású, és segít a krónikus fájdalmakban.

Immunitása a nyirokrendszertől és annak megfelelő működésétől függ. Ha valahol ebben a struktúrában meghibásodás van, akkor duzzanatokat, krónikus fáradtságot fog tapasztalni. Mindent meg kell tennie azért, hogy a nyirokrendszerét egészségesen tartsa.

A helyes táplálkozás és a rossz szokások, például a cigarettázás elkerülése csak a kezdet. Aktívan gondoskodhat a nyirokrendszere egészségéről, és az egész teste csak profitálni fog belőle.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.