A bab sok tápanyagot tartalmaz, de sokan azért kerülik, mert kellemetlen hatást gyakorol a gyomorra. A babot vagy nyersen lehet megvenni a szupermarketben és megfőzni, vagy saláták hozzávalójaként használni, vagy konzervként vásárolni.
Tény, hogy a bab számos tápanyag, például rost, fehérje, folsav, vas, magnézium, kálium és cink forrása.
A konzervbabot sok fogyasztó kedveli alacsony ára és sokoldalú főzési lehetősége miatt. Ideális szendvicsekhez, levesekhez vagy salátákhoz.
Hátránya azonban, hogy puffadást okoz.
A szakértők szerint azonban ennek nem kell meggátolnia a fogyasztását, mivel van egy egyszerű módszer a helyzet kezelésére.
Számos recept javasolja, hogy a babkonzervet felhasználás előtt öblítse le, mivel így nem csak a kedvenc fűszerezését teheti hozzá, de csökkenti a ragadós jellegét, és megakadályozza, hogy összeálljon az étel többi összetevőjével.
A cukor- és sótartalom csökkentése
A szakértők szerint a bab jó átmosásával a gázképző cukortartalom is jelentősen csökkenthető.
Egy 200 g-os adag sült bab paradicsomszószban akár 9,6 g cukrot is tartalmazhat. Ez a felesleges cukor az emésztőrendszerben maradhat és erjedhet, ami gázképződéshez vezethet.
A kellemetlenség egyeseknél gyomorgörcsökkel is járhat.
A bab „bűnös” a túlzott gázképződésben komplex szénhidrátjai, rostos jellege és lektinjei miatt.
Ezeket az összetett szénhidrátokat nehéz lebontani a bélbaktériumok segítsége nélkül, amelyek válaszul gázt termelnek.
A rostok nélkülözhetetlenek a bélrendszer számára, de ha túl sokat vagy túl gyorsan eszünk belőlük, az puffadást okozhat. A lektinek szintén hozzájárulhatnak a puffadáshoz.
Bizonyos hüvelyesek nagyobb valószínűséggel okoznak bélpanaszokat.
A fejtett bab és a lencse nagyobb valószínűséggel okozhat puffadást az erjeszthető cukrok és rostok mennyisége miatt.
De nem csak a plusz cukor az, amit ki lehet mosni. A babkonzervek magas nátriumtartalma egy másik egészségügyi akadály, amely sok dietetikusnak aggasztó.
Egyesek úgy vélik, hogy ha jól átöblítjük őket, akár 40%-kal is csökkenthetjük a sótartalmat.