Háztartás, Tippek

A puffadás elkerülése érdekében a következőket kell tennie, ha babot eszik

A bab sok tápanyagot tartalmaz, de sokan azért kerülik, mert kellemetlen hatást gyakorol a gyomorra. A babot vagy nyersen lehet megvenni a szupermarketben és megfőzni, vagy saláták hozzávalójaként használni, vagy konzervként vásárolni.

Tény, hogy a bab számos tápanyag, például rost, fehérje, folsav, vas, magnézium, kálium és cink forrása.

A konzervbabot sok fogyasztó kedveli alacsony ára és sokoldalú főzési lehetősége miatt. Ideális szendvicsekhez, levesekhez vagy salátákhoz.

Hátránya azonban, hogy puffadást okoz.

A szakértők szerint azonban ennek nem kell meggátolnia a fogyasztását, mivel van egy egyszerű módszer a helyzet kezelésére.

Számos recept javasolja, hogy a babkonzervet felhasználás előtt öblítse le, mivel így nem csak a kedvenc fűszerezését teheti hozzá, de csökkenti a ragadós jellegét, és megakadályozza, hogy összeálljon az étel többi összetevőjével.

A cukor- és sótartalom csökkentése

A szakértők szerint a bab jó átmosásával a gázképző cukortartalom is jelentősen csökkenthető.

Egy 200 g-os adag sült bab paradicsomszószban akár 9,6 g cukrot is tartalmazhat. Ez a felesleges cukor az emésztőrendszerben maradhat és erjedhet, ami gázképződéshez vezethet.

A kellemetlenség egyeseknél gyomorgörcsökkel is járhat.

A bab „bűnös” a túlzott gázképződésben komplex szénhidrátjai, rostos jellege és lektinjei miatt.

Ezeket az összetett szénhidrátokat nehéz lebontani a bélbaktériumok segítsége nélkül, amelyek válaszul gázt termelnek.

A rostok nélkülözhetetlenek a bélrendszer számára, de ha túl sokat vagy túl gyorsan eszünk belőlük, az puffadást okozhat. A lektinek szintén hozzájárulhatnak a puffadáshoz.

Bizonyos hüvelyesek nagyobb valószínűséggel okoznak bélpanaszokat.

A fejtett bab és a lencse nagyobb valószínűséggel okozhat puffadást az erjeszthető cukrok és rostok mennyisége miatt.

De nem csak a plusz cukor az, amit ki lehet mosni. A babkonzervek magas nátriumtartalma egy másik egészségügyi akadály, amely sok dietetikusnak aggasztó.

Egyesek úgy vélik, hogy ha jól átöblítjük őket, akár 40%-kal is csökkenthetjük a sótartalmat.