Háztartás

A spárga miért változtatja meg a vizeletünk szagát?

A spárgaszezon jó alkalom arra, hogy gyakrabban fogyasszuk ezt a zöldséget. Az emberek azonban gyakran csodálkoznak azon, hogy a spárga fogyasztása miért változtatja meg a vizeletük szagát.

A tudósok szerint ez a spárgában lévő sav miatt van. Az emésztés során az emésztőrendszer metabolitokat termel, amelyeket a vizelettel választunk ki. Ezek adják a spárga jellegzetes szagát.

Miért változtatja meg a spárga fogyasztása a vizelet szagát?

Az anyagcsere felelős a vizelet szagának megváltozásáért a spárga fogyasztása után. A spárgában általában négy vegyület található: metanetil, dimetilszulfid, dimetilszulfoxid és dimetilszulfon. Röviden összefoglalva, mindezek a vegyületek ként tartalmaznak, ami nem káros az emberi szervezetre. Érdemes megjegyezni, hogy csak a spárga tartalmaz ilyen erős koncentrációban aszparaginsavat. Ezért van az, hogy a spárga elfogyasztása után körülbelül 15-20 perc múlva más szagot lehet észrevenni a vizeletben. Érdekes tény, hogy nem minden anyagcsere-rendszer dolgozza fel a spárgasavat, de erre a tudósok nem tudnak magyarázatot adni. A spárga fogyasztása után azonban az emberi szervezet működése normális marad.

A spárga tulajdonságai

Érdemes megjegyezni, hogy a spárga igazi vitaminbomba, akár ötször annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint más zöldségek. A kínai orvoslásban kivételes tápértékű gyógynövényként ismerték el. A-, B-, C- és E-vitamint, valamint magnéziumot, kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz. Ezek a zöldségek segítenek a rák elleni küzdelemben és az immunrendszer erősítésében, és ajánlottak a cukorbetegek és a magas koleszterinszintű emberek számára.

Hogyan készítsük el a spárgát fogyasztásra?

A spárgát többféleképpen el lehet készíteni, például főzve vagy párolva, grillezve vagy sütőben sütve. A lehetőségek tárháza végtelen. Az egyetlen dolog, amit tudni kell, hogy a fehér spárgát meg kell hámozni, mivel keményebb és vastagabb a héja, mint a zöld spárgának. A szárakat nem szabad a kukába dobni: krémleves készíthető belőlük.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.