A törékeny csontoktól a fáradtságig számos egészségügyi probléma kiváltó oka lehet a tejtermék. És lehet, hogy még csak nem is gondolt arra, hogy a tejtermékeket okolja. Szóval, amikor legközelebb bevásárlólistát készít, érdemes megfontolnia ezt. Felsoroltuk azokat a tüneteket, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor a tejtermékekkel való kapcsolatát vizsgálja.
1) ÁLLANDÓAN FÁRADTNAK ÉRZI MAGÁT
A tej ópiátmolekulákat tartalmaz, amelyek álmossá teszik az embert. De tudományosan nézve ez nem jelenti azt, hogy jól fog tőle aludni. Mivel nehezen emészthető, a szervezetet kifárasztja, hogy energiát próbáljon termelni a lebontásához, ami megzavarja az alvási ciklust. Ahhoz, hogy jobban aludjon, megpróbálhat triptofánban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, például brokkolit, édesburgonyát, banánt vagy almát fogyasztani.
2) AZ EMÉSZTÉSE SZENVED
Kutatások szerint a világ lakosságának 65-70%-a szenved laktózérzékenységben. Bár az anyatejben viszonylag több laktóz van, a tehéntej nehezebben emészthető számunkra. Az olyan panaszok, mint a hasi puffadás, hányinger, gázok és hasmenés rendszeres előfordulása jelezhetik, hogy fel kell hagynia a tej fogyasztásával.
3) OLYAN FÁJDALMAI VANNAK, AMELYEK LÁTSZÓLAG A SEMMIBŐL JÖNNEK
A tej gyulladást okoz, ami fájdalmat okoz az ízületeinek és az izmainak. Ha sportol, és nehezen regenerálódnak a gyulladt izmok, próbálja meg csökkenteni a tejfogyasztást.
4) ALLERGIÁS VAGY MÁS BŐRBETEGSÉGEI VANNAK
A hasonló korai tünetek, például a székrekedés, a hasmenés és a kólika miatt a tejallergia összetéveszthető a laktózintoleranciával. Bár a gyermekek 5%-ának van tejallergiája, ez később, felnőttkorban is kialakulhat. Az ekcéma is fellángolhat a tejtermékek hatására. Próbálja meg kivenni a tejtermékeket az étrendjéből, és nézze meg, javul-e az állapota.
5) MAGAS A KOLESZTERINSZINTJE
A vér koleszterinszintje közvetlenül az étrendből származik. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint 100 g normál tehéntej 10 g koleszterint tartalmaz, így veszélyes naponta nagy mennyiséget fogyasztani belőle.
6) A TÖRÉSEK KOCKÁZATA
A kalcium a csontfejlődés és a csontok egészségének alapja, különösen gyermekkorban. Azonban minden tejtermék – vagy általában az állati fehérjék – savas kémhatásúak, ami csökkenti a kalciumbevitelt. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik naponta 3 vagy több pohár tejet isznak, nagyobb a törések kockázata.
7) A SZERVEZETE ELLENÁLLÓ A GYÓGYSZEREKKEL SZEMBEN, ÉS SOKÁIG TART, AMÍG MEGGYÓGYUL
Bár magát a tejet itt nem hibáztathatja, de a teheneknek adott antibiotikumok közvetve hatással lehetnek az egészségére – mutatják a kutatások. Egyrészt a gyógyszer létfontosságú az állatok egészségéhez, másrészt viszont antimikrobiális rezisztens baktériumok kialakulásához vezet.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.