Egészség

Általánosan elterjedt nézet, hogy a magas vércukorszint a cukorbetegek csapása. Furcsa módon azonban a legtöbb ember szenved ettől a csapástól

A HYPERGLIKÉMIA a vércukorszint túlzott mértékű emelkedése. Az egészséges embereknél átmeneti hiperglikémia alakul ki:

 1. Nagy mennyiségű cukor elfogyasztása után;
 2. súlyos fájdalom esetén;
 3. fizikai megterhelés és nagy fokú érzelmi stressz esetén.

Reaktív hiperglikémia gyakran fordul elő stroke, szívinfarktus és trauma esetén.

A vércukorszint emelkedése a különböző szövetek glükózfelvételének csökkenéséhez, a glükóz sejtekbe való behatolásának csökkenéséhez és a májban történő glükózképződés növekedéséhez vezet.
A tartós hiperglikémia gyakran a diabetes mellitus, a pancreatitis és a hasnyálmirigy-daganatok jele.

A hiperglikémia tünetei:

 • gyakori vizelés
 • megnövekedett vizeletmennyiség
 • szomjúság
 • homályos látás
 • sebek, karcolások, vágások rossz gyógyulása
 • szájszárazság
 • lassú fertőzések, például szájfertőzés, középfülgyulladás
 • szívritmuszavar

A glikozuria (cukor kiválasztása a vizeletben) szintén jellemző erre az állapotra, ami jelentős fogyáshoz vezet, bár az étvágy állandó marad.

Következmények. Fokozott glükóz anyagcsere szorbit és fruktóz képződésével, ami a sejtmembrán megrepedéséhez és sejthalálhoz vezet. Más szóval kómához és halálhoz.

Kezelés. A hiperglikémia egészséges egyéneknél nem igényel kezelést. A legtöbb esetben azonban inzulininjekcióra van szükség, valamint a hiperglikémiát okozó alapbetegség kezelésére.

Megelőzés. Meglehetősen szigorú diéta. Reggelente kötelező a zab- vagy hajdinakása. A zabpelyhet forró vízben 5 percig, a hajdinát egy éjszakán át áztassa. Jobb, ha zöld teát iszunk. Kerüljön mindent, ami zsíros, sós és édes.

FONTOS! Azonnal forduljon orvoshoz, amint a fenti tünetek bármelyikét észleli!
A vércukorszint normális tartománya egészséges embernél 3,3-7,8 mmol/l.
Az éhgyomri vércukor NORMA értéke 3,3-5,5 mmol/l.
Az étkezés utáni vércukor NORMA értéke 7,8 mmol/l-ig terjed.
Gyakran előfordul, hogy stresszhelyzetben az édességhez nyúlunk, amit fiziológiai függőséggel magyarázunk. A táplálkozási szakemberek azonban bebizonyították, hogy tévedünk. Az egyetlen dolog, ami miatt az egészségtelen desszerteket faljuk, az a pszichológiai függőség.

MIÉRT?

Rossz példa. Az egyik legboldogtalanabb életszakaszában talán éppen tévét nézett, amikor egy hasonlóan boldogtalan szereplő úgy próbált megbirkózni a stresszel, hogy vett egy vödör csokifagyit – ami történetesen épp a fagyasztójában van.

Kiváló memória. Lehet, hogy az abszolút boldogság állapota a fejében kizárólag az édességhez kötődik. Desszertek a kávézókban a férjével, torták a gyerekek születésnapi partiján – az idők során ez a szokás megbízható pszichológiai horgonyt hozott létre, amely szilárdan összekapcsolja az édesszájúságot és az eufóriát. Most, hogy vissza akarja állítani a boldogságot, tehetetlenségében rengeteg édességet eszik, amit később őszintén és keserűen megbán.

MIT KELL TENNIE. Ha pszichológiai függőség esetén csökkenteni akarja az édességek adagját, nem szabad összetörni magát. Mert a hosszan tartó önmegtartóztatás biztosan egy újabb összeomláshoz vezet, az összeomlás depresszióhoz vezet, amely előbb-utóbb édességhez.
Sokkal hatékonyabb és megbízhatóbb az ellenkező módszerrel való fellépés. Állandóan édességre vágyik? Kérem, tegyen az asztalra egy kosarat kekszekkel és édességekkel. De egy fontos feltétel: mielőtt bármit is ennénk, vegyünk fel edzőcipőt, és sétáljunk egy nagyot legalább öt kilométert.

Tény, hogy amikor fizikailag aktív, felszabadulnak az endorfinok. Ezek az érzések feltűnően hasonlítanak az édességfogyasztáskor tapasztaltakhoz – a szervezet a szokásos mennyiségű „örömhormont” kapja, de sokkal egészségesebb forrásból, és az édesség utáni pszichológiai vágyat természetesen felváltja a fizikai aktivitás utáni fiziológiai vágy. Így ha eddig ellenállhatatlanul a hűtőszekrényhez húzott, most egyszerűen csak futni akar majd menni.

STATISZTIKA. A WHO fogyasztási normái szerint az édességek nem adhatják a napi kalóriák több mint 10%-át naponta.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.