Állat, Tippek

Ártatlannak tűnő dolgok, amiket a macskák árulásként érzékelnek

A macskáknak megvan a maguk világfelfogása és fogalma arról, hogy mi a jó és mi a rossz. Ami számunkra, emberek számára hétköznapi és ártalmatlan cselekedetnek tűnik, az egy szőrös háziállat számára igazi traumává válhat. A túlzott gorombaság, a macska igényeinek figyelmen kívül hagyása vagy személyes terének megsértése örökre megronthatja a gazdi és kedvence közötti kapcsolatot.

Szomorú macska

Ezért olyan fontos tudni azokról a látszólag apró dolgokról, amelyeket a házi cicák rendkívül negatívan érzékelnek. Csak akkor lesz képes meleg és bizalomteljes kapcsolatot fenntartani vele, ha tiszteletben tartja szőrös barátja szokásait és érzéseit.

A macska elkergetése a helyéről

Képzelje el, hogy egy hosszú munkanap után hazaérkezik, és meglátja szőrös kedvencét a kedvenc foteljébe fészkelődve. Az első késztetése az, hogy erőszakkal elkergesse a hívatlan vendéget. Ettől azonban erősen óva intjük! A macskák nagyon féltékenyek a sajátjuknak tekintett helyekre, így egy durva kiutasítás igazi sértés és árulás lenne a gazdi részéről.

Cica a széken

Ha szükség van a hely felszabadítására, járjon el rendkívül óvatosan és finoman. Lassan és finoman helyezze át a macskát egy másik, nem kevésbé kényelmes helyre. Utána pedig mindenképpen simogassa meg a macskát, hogy megmutassa, nagyra értékeli őt, és nem akart kellemetlenséget okozni. Alternatív megoldás lehet további ágyak és házikók felállítása a lakás különböző sarkaiban. Így a macska majd kiválasztja, hogy hol érzi magát kényelmesebbnek. Ne feledje: a durva kiutasítás az elfoglalt területről örökre alááshatja a bizalmat Ön és szőrös barátja között.

Küszöbön megállt macska kirúgása

Sok szőrös háziállatnak van egy különös, első pillantásra furcsa szokása – megállni, sőt le is feküdni a szobák közötti küszöbön vagy a ház bejáratánál. Nem minden gazdi érti meg kedvence ilyen viselkedését, és megpróbálja a macskát eltolni az útból, vagy ellökni. Ezt azonban soha nem szabad megtenni!

Macska a ház küszöbén

Tény, hogy a küszöbön való megállás nem csupán egy furcsaság, hanem a macskákban rejlő különleges ösztön. A bolyhos számára ez egyfajta rituálé, amely lehetővé teszi, hogy felmérje a helyzetet az ajtó túloldalán. Ilyenkor az állatok rendkívül koncentráltak és összeszedettek. A személyes terükbe való hirtelen behatolás valódi sértésnek számíthat, és negatív érzelmek viharát okozhatja a háziállatban. A legjobb megoldás, ha óvatosan átlépünk a küszöbön fekvő macskán, anélkül, hogy kellemetlenséget okoznánk. Így megőrizheti a harmóniát a szőrös barátjával való kapcsolatában.

A macskák olyan állatok, amelyeknek finom mentális képességük van, és szigorú szabályokat követnek. Akaratunk kikényszerítése, a háziállat szokásainak figyelmen kívül hagyása vagy a személyes tér megsértése komolyan alááshatja a bizalmat a gazdi és szőrös barátja között.

A meleg és harmonikus kapcsolat fenntartása érdekében rendkívül fontos, hogy tiszteletben tartsuk a macska viselkedését és igényeit, megértsük ösztöneit és sajátosságait. Csak így leszünk képesek arra, hogy macskánk számára ne csak gazdává, hanem teljes értékű családtaggá váljunk, aki iránt a macska őszinte ragaszkodást és szeretetet fog érezni.