Melyik almát válaszd – a teljesen pirosat vagy az enyhén sárgát? Melyik lesz a legfinomabb, leglédúsabb, legédesebb és legroppanósabb? Ahhoz, hogy tudd, melyikkel van dolgod, nézd meg az alábbi jelzéseket.
Az alma színe
Valószínűleg észrevetted már, hogy a teljesen piros alma gyakran nem olyan édes és lédús, mint amilyennek gondoltad. Azok az almák, amiknek az egyik oldala sárga, ízletesebbek. Ezek az almák több levet tartalmaznak. Az egyenetlen szín a jó minőségű almáknál normális.
Csíkok az almán
Miért „csíkos” egyes fajták almája, míg mások simák, csíkok nélküliek? A klorofill a nap hatására fokozatosan eltűnik és halványul, míg más anyagok jelennek meg a csíkos almán. Azok a gyümölcsök, amik piros-sárga csíkosak, finomabbak, lédúsabbak és ízletesebbek.
Kocsány
A kocsány színe is segíthet eldönteni, mennyire friss az alma. A világoszöld kocsány azt jelzi, hogy az almát viszonylag nemrég szedték. Még friss, lédús és ropogós.
Az alma felülete
Olyan almát válassz, ami sima, dudorok és sötétedő héj nélküli. Máskülönben a gyümölcs hamar megromlik.
Fordítsd meg!
Fordítsd meg az almát, és nézd meg. Ha a gyümölcs kis mélyedéssel rendelkezik, az egy „hím alma”. Húsa sűrűbb és kevésbé ropogós (lédús). Ha mély és széles gödör van rajta, az „női” alma, ami nagy mennyiségű édes levet tartalmaz.
Az almát nemcsak a szemed, hanem az „orrad” segítségével is válaszd ki. Ha a gyümölcs túl élénk, tolakodó gyümölcsillatot áraszt, valószínűleg hamarosan megromlik. Így már nem lesz olyan lédús és ropogós, mint egy frissen szedett, finom ízű alma. Ezek a szabályok különösen fontosak az importált gyümölcsök esetében. Kövesd ezeket az egyszerű tippeket, és válaszd a legfinomabb almát a boltban!