Egészség

Az egészséges gyomor titkai

A beteg gyomor tünetei közé tartozik a mellkas felső részén érzett égő fájdalom, a savanyú vagy keserű íz a szájban, a nyelési nehézség, a köhögés vagy a rekedtség. Gyakori tünet a gyomorégés ami akkor alakul ki, amikor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, irritálva annak nyálkahártyáját. A gyomorégés általában étkezés után vagy lefekvés előtt jelentkezik, és bizonyos ételek vagy italok fokozhatják. A gyomorégés néha más betegségek tünete lehet, például gyomorfekély, reflux betegség vagy epehólyag-gyulladás.

Tegyük szokássá, hogy naponta körülbelül 500 g friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

Próbálja meg elkerülni a túlevést. Még az ünnepi asztalnál is tartson szünetet, és sétáljon egy kicsit, mielőtt visszatérne az asztalhoz.

A kolbászok és virslik fogyasztását jobb, ha főtt és/vagy sült húsokkal helyettesítjük.

Étkezés közben és közvetlenül utána ne igyon vizet. A vizet az étkezés előtt 30-40 perccel, illetve utána 1-1,5 órával kell meginni.

Jól rágja meg az ételt, hogy ne terhelje meg a gyomrot.

A nehéz étkezés után mindig aludni szeretne, ne tegye. Jobb egy rövid séta, de a nagy fizikai megerőltetés is ellenjavallt.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.