Egészség

Bélrák: tudósok felfedezték, hogy van egy étel amely elpusztítja a rákos daganatok 75%-át!

A vastagbélrák a második vezető halálozási ok és a harmadik leggyakoribb rákfajta a férfiak és nők körében.

Bár gyakran fordul elő, okai továbbra is tisztázatlanok. A kutatók azonban úgy vélik, hogy a betegség összefüggésbe hozható a nyugati étrenddel, amely jellemzően magas zsírtartalmú és rostszegény.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai meglepő felfedezést tettek. Némi kutatás után arra a következtetésre jutottak, hogy a brokkoli alapú joghurt megelőzheti, sőt gyógyíthatja a vastagbélrákot.

A tudósok megállapították, hogy a jól ismert szuperételen alapuló joghurt, amelynek számtalan jótékony hatása van a szervezetre, egerekben elpusztította a daganatok 75%-át, és a laboratóriumban tenyésztett vastagbélrákos sejtek több mint 95%-át.

A brokkoli szulfont, egy rákellenes vegyi anyagot tartalmaz, a joghurt pedig probiotikumokat, jó baktériumokat, amelyek segítenek fenntartani a gyomor és a belek flóráját.

Eredményeik alapján a kutatók úgy vélik, hogy a brokkoli alapú joghurt gyógyír a betegségre, és megelőzésként, valamint a daganat sebészi eltávolítása után megmaradt rákos sejtek eltávolítására is használható.

„A stratégiánk izgalmas aspektusa, hogy egyszerűen kihasználja az életmódunkat, és potenciálisan a szokásos étrendünket életképes és olcsó kezelési móddá alakítja” – mondta Matthew Chang kutató, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora.

Matthew Chang professzor és Dr. Chun-Loong Ho létrehozták a bélben található E. coli Nissle baktérium ártalmatlan típusát.

Genetikai módszerekkel olyan probiotikumot fejlesztettek ki, amely a bélrákos sejtek felszínéhez kapcsolódva olyan enzimet szabadított fel, amely a brokkoliban és más keresztesvirágú zöldségekben található anyagot hatékony rákellenes szerré alakította át.

A tesztek során a laboratóriumban növesztett szinte valamennyi vastagbélráksejtet elpusztította. Figyelemre méltó eredmény volt, hogy a joghurt és a brokkoli kombinációja a rákos daganatok 75%-át elpusztította a betegségben szenvedő egerekben.

A rágcsálókban talált daganatok háromszor kisebbek voltak, mint abban a csoportban, amelyet nem etettek a keverékkel.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a bizonyos kombináció megelőzésként és a daganat sebészi eltávolítása után megmaradt rákos sejtek eltávolítására is használható.

Elképzelhető, hogy a jövőben az emberek a brokkolival kombinálva étrend-kiegészítőként probiotikumokat szednek majd a betegség, valamint annak kiújulásának megelőzésére.

Érdekes módon a keverék nem volt hatással más rákos megbetegedések, például mell- és gyomorrák sejtjeire. Dr. Ho hozzátette: „Az anyáknak mégiscsak igazuk van: A zöldségfogyasztás fontos”.

A tudósok szerint ezek a különleges baktériumok és a napi adag brokkoli távol tarthatják a rákot. A tanulmány a Nature Biomedical Engineering című folyóiratban jelent meg.