Háztartás, Technika, Tippek

Csatlakoztathatok egy hálózati elosztót egy hosszabbítóhoz?

Egy elosztó és egy hosszabbító összekapcsolása nagyon praktikus. De vajon tényleg jó ötlet? Mi nem vagyunk benne olyan biztosak! De hasznos lehet. Sőt, a minap én is ezt akartam tenni, hogy több készüléket csatlakoztassak. De amikor a férjem, aki villanyszerelő, meglátta a szerelésemet… Azonnal megkért, hogy húzzak ki mindent a konnektorból. Azt mondta, hogy ez veszélyes. Mondom, miért:

Be lehet dugni egy elosztót egy hosszabbítóba?

Szigorúan technikai szempontból azt fogja mondani, hogy tökéletesen lehetséges. És igaza is lenne. Csak össze kell dugni a kettőt. Gyerekjáték! De várjon, még nem mondtam el mindent… Csak mert könnyű megcsinálni… nem jelenti azt, hogy meg is kell tenni!

Épp ellenkezőleg… Kíváncsi, hogy miért? Itt a válasz:

Miért veszélyes egy hosszabbítóba dugni egy elosztót?

A probléma az, hogy minden egyes hosszabbítót egy bizonyos mennyiségű áram kezelésére terveztek.

Ha több készüléket csatlakoztat egyhez, akkor ezeknek a készülékeknek a teljesítménye összeadódik. Felhalmozódik és meghaladja az ajánlott terhelést. Ezért fennáll az elektromos túlterhelés valós veszélye. Ennek következtében a dugó előtti vezeték és a hosszabbító vezeték elkezdhet melegedni. És sajnos ezek kigyulladhatnak.

Kerülje el a konnektor elosztó csatlakoztatását a hosszabbító vezetékhez

Ezért fontos, hogy megfelelően használja őket. Ez pedig azt jelenti, hogy ne csatlakoztassunk elosztót hosszabbító vezetékhez. Ez vonatkozik arra is, hogy egyetlen hosszabbítót vagy több aljzattal ellátott hosszabbítót használ. Ez az elővigyázatosság biztosítja, hogy a készülékek megfelelően működjenek, és csökkenti a tűzveszélyt. A biztonsági előírások betartása érdekében ellenőrizni kell, hogy mekkora a maximális teljesítmény, amit az adott konnektor elbír. Ezt pedig nem szabad túllépnie túl sok elektromos készülék csatlakoztatásával. Ez általában a tápkábelen van feltüntetve.

Hogyan kerülheti el a hálózati elosztó vagy hosszabbító kábel okozta tűzveszélyt?

Először is, a kockázat elkerülése érdekében jó minőségű hálózati elosztót és hosszabbító vezetékeket kell beszereznie.


Használjon észszerű hosszúságú hosszabbítót.


Ellenőrizze, hogy megfelelően vannak-e csatlakoztatva.

Győződjön meg arról, hogy nem lehet véletlenül kihúzni vagy elmozdítani őket.


Még ha nagyon praktikus is, hogy a főzőlapokat, a karácsonyfaégőket, a kenyérpirítót és egy lámpát egyszerre csatlakoztathat… egy hosszabbító vezetékre, amely több aljzattal rendelkezik. Ne csináljon vele semmit! Veszélyes. Ne dugja be őket egymás mellé. Egyszerűen nem szabad hosszabbítani egy elosztót.

Ezután kerülje el, hogy egyszerre túl sok elosztót dugjon be a fali aljzatba. Lehet, hogy az Ön elektromos hálózatát nem erre tervezték.


Végezetül, minden esetben hivatalosan nem tanácsos nagy teljesítményű készülékeket csatlakoztatni egy elosztóba. A hűtőszekrény, a főzőlapok és különösen a radiátorok… Felejtse el őket!

Mi értelme van tehát, ha semmit sem tud bedugni?

A válasz egyszerű. Tartalékolja a használatát olyan kis készülékek számára, mint a mobiltelefon-töltő, a kávéfőző, a monitor…