Háztartás, Tippek

Csótányok a lakásban. Így állapíthatod meg, hogy van-e hívatlan vendég az otthonodban!

A csótányok megjelenése a lakásban nem sok jót ígér. A rovarok nemcsak visszataszító megjelenésük miatt bosszantóak, hanem súlyos betegségeket terjeszthetnek és allergiát is okozhatnak.

Tudja meg, hogyan ismerheti fel, hogy a csótányok megtelepedtek otthonában

A csótányok intelligens rovarok, amelyek pontosan tudják, hogy a túlélésük kulcsa az, hogy ne legyenek feltűnőek az ember számára. Ezért gyakran nem is tudjuk, hogy fekete lakók élnek a házunkban.

A csótányok éjszaka táplálkoznak, így nappal nem vesszük észre őket. Leggyakrabban véletlenül történhet ez meg, amikor éjszaka felkapcsoljuk a villanyt a konyhában vagy a fürdőszobában, és a leleplezett csótányok rémülten menekülni kezdenek, rejtekhelyet keresve.

A csótányokat nagyon könnyű észrevenni. A kifejlett egyedek körülbelül 3 cm hosszúak. Sötétbarna színűek (feketébe hajló), és hosszú csápjuk van.

A csótányok külső váza nagyon kemény, ráadásul viasszal borított, ami a csótányokat vízállóvá teszi. Szárnyaik ellenére ezek a rovarok nem repülnek, de három pár mozgatható lábuk lehetővé teszi számukra, hogy meglehetősen gyorsan fussanak.

Honnan tudhatja, hogy csótányok vannak a házban?

Ha eddig nem találkozott csótányokkal az otthonában, az nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek ott. A szakértők számos nem nyilvánvaló bizonyítékot sorolnak fel arra, hogy a csótányok megjelentek otthonunkban.

1) Csótányürülék

Mivel a csótányok nem válogatósak, ha ételről van szó, a konyhaszekrényekben található különféle termékeket képesek felfalni. Egy ilyen lakoma után olyan ürüléket hagyhatnak maguk után, amely őrölt kávéra vagy fekete borsra hasonlít. A csótányürülék nagyon kicsi (1 mm-nél kisebb) és változó hosszúságú lehet.

Ha szokatlan fekete port észlel a konyhaszekrényekben vagy más szokatlan helyeken, óvatosan távolítsa el – ha valóban csótányürülékről van szó, az veszélyes baktériumokat és kórokozókat tartalmazhat.

2) Egy határozott szag

Egy másik nyom, amely segíthet megállapítani, hogy vannak-e csótányok az otthonában, az a szag. Mivel ezek a rovarok nem tartoznak a legtisztábbak közé, ürüléket hagynak azokon a helyeken, ahol táplálkoznak.

A csótányürülék olyan feromont termel, amely más csótányok számára vonzó, az ember számára azonban dohos szagú. Ahogy a csótánykolónia növekszik, ez a szag felerősödik.

3) Foltok

A csótányok néha sötét és szabálytalan foltokat hagynak különböző felületeken, amikor a falakon másznak. A foltok általában vízszintes felületeken és ott láthatók, ahol a fal a padlóval találkozik, például a szegélyléceken. Érdemes tehát ezeket a helyeket alaposan szemügyre venni.

4) A bőr vedlése

Becslések szerint egy csótány élete során 5-8 alkalommal vedlik le a bőrét. A lakásban talált sötét csótánybőrdarabkák bizonyítékul szolgálhatnak e rovar jelenlétére.

Hol keressük a csótányokat?

Ha azt gyanítja, hogy csótányok élnek otthonában, feltétlenül ellenőrizze azokat a helyeket, ahol ezek a rovarok leggyakrabban előfordulnak:

– a fürdőszobai és konyhai szekrények zugai – különösen a nedvességforrások közelében lévő szekrényekben.
– mosdókagylók, fürdőkádak és WC-k környékén – a csótányok szeretik a vízhez közvetlenül hozzáférhető helyeket.
– a hőt szolgáltató készülékek (pl. mosógépek és szárítógépek motorjai).
– a szegélylécek repedései – ez a csótányok egyik leggyakoribb búvóhelye.
– sérült lefolyófedelek
– csőcsatlakozások