Háztartás

Egy eladó elmondja, hogyan kell gyorsan kiolvasztani egy fagyasztott csirkét

A hús felolvasztása egy olyan folyamat, amely meglehetősen hosszú időt vesz igénybe. Nem mindig van rá időnk, ezért gyakran keressük a gyors kiolvasztás módját, például a csirkehús esetében. Hogyan lehet elkerülni a baktériumok elszaporodását a húsban? Van néhány trükk, amivel gyorsan megfőzhetjük a húst, ha az a fagyasztóból kerül elő.

A hús fagyasztása meghosszabbítja a hús eltarthatóságát. Sajnos, ha a fagyasztóban tárolt terméket fel akarjuk használni, először ki kell olvasztani, ami időbe telik. Mit tegyünk, ha váratlanul vendégek érkeznek, és gyorsan ki kell olvasztanunk a csirkét? Számos lehetőség közül választhat.

Milyen kockázatai vannak a csirke helytelen kiolvasztásának?

A nyers húst óvatosan kell kezelni. Ha nem megfelelően kezeljük, veszélyes baktériumok és mikrobák szaporodhatnak a húsban. Ezáltal fennáll a szalmonella vagy a Campylobacter megbetegedésének kockázata. Bizonyos esetekben a nyers hús más baktériumokat is tartalmazhat, köztük a nagyon veszélyes E. coli és Yersinia enterocolitica baktériumokat. A fertőzés nagyon veszélyes lehet az egészségére. A legtöbb baktérium által okozott tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, hányás és hasmenés. Ennek elkerülése érdekében tudnia kell, hogyan olvaszthatja fel gyorsan és biztonságosan a csirkehúst.

Mi a legjobb módja a csirke kiolvasztásának?

A csirkét legjobban a hűtőben lehet felolvasztani. A hűtőszekrényben alacsonyabb a hőmérséklet, mint a fagyasztóban, így a hús fokozatosan olvad fel. Tegyük a csirkét egy tálba, és tegyük a legalsó polcra. Ezután csak várjon. Sajnos a csirke felolvasztása a hűtőszekrény alacsony hőmérsékletén elég hosszú folyamat. Általában 1 kg hús kiolvasztása körülbelül 12 órát vesz igénybe. Ha nincs ennyi ideje, próbálja ki az alábbiakban leírt trükkök valamelyikét.

Hogyan olvasztható ki gyorsan a csirke?

Ha azt gondolja, hogy a csirke gyors kiolvasztásának legjobb módja, ha kiveszi a fagyasztóból és a konyhaasztalra teszi, akkor téved. A hús csak 2 órán át bírja szobahőmérsékleten. Ennyi idő elteltével a mikrobák szaporodni kezdenek (könnyű módja a mérgezésnek). Valószínűleg sejtheti, hogy 2 óra nem elég idő ahhoz, hogy a hús teljesen kiolvadjon. Mit tegyünk tehát ebben az esetben? Próbálja ki az alábbi trükkök egyikét:

Olvaszd ki a csirkét egy tál hideg vízben (a forró víz tönkreteszi!) 30 percenként cserélje le. Ha ki akarja számolni, mennyi idő alatt olvasztja ki a csirkét, 0,5 kg-onként 30 percet számoljon.
Használhat mikrohullámú sütőt (lehetőleg kiolvasztási funkcióval). Ne feledje, hogy időnként megfordítsa a húst. Így egyenletesen felolvad, és elkerülhető az a helyzet, hogy a hús egy része felolvadjon, egy része pedig fagyott maradjon.
Helyezze a húst alacsony hőmérsékletre (55-75 Celsius-fok) előmelegített sütőbe. Időnként forgassa meg a húst, hogy egyenletesen felolvadjon.

Mikor nem szükséges a csirkehúst kiolvasztani?

Nem mindig szükséges a csirkehúst kiolvasztani. Ha például levest készít, akkor a fagyasztott csirkét is beleteheti a fazékba. Ha már vásárláskor tudja, hogy mit fog készíteni a csirkéből, fűszerezheti a húst, mielőtt a fagyasztóba teszi. Ha azt tervezi, hogy megsüti a csirkét, nem kell megvárnia, amíg felolvad: azonnal beteheti a sütőbe. Ha a csirkét serpenyőben kívánja sütni, akkor ki kell olvasztania.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.