Egészség

Egy légzéstechnika, amely megszabadít a fáradtságtól, az álmatlanságtól és még a csontritkulástól is

Sok évvel ezelőtt a kaliforniai Berkeleyben sétálgatva belebotlottam egy szerény kis boltba, amelyet a taoista filozófiának szenteltek.

A falak polcain könyvek, hangfelvételek és ábrák sorakoztak különféle csecsebecsék és eszközök mellett.

Akkoriban nem tudtam túl sokat a taoizmusról, de nagyon érdekeltek az úgynevezett csontlégzéses meditációs technikákról szóló felvételek.

Mivel akkoriban súlyos álmatlanságban szenvedtem, ez számomra egyenesen az istenek ajándékaként jelent meg – pihentető alvással teli éjszakákat és vitalitással teli napokat ígért.

A következő hónapokban szigorúan betartottam a fenti programot. Akár véletlen volt, akár nem, életem egy kivételesen energikus időszakát éltem meg.

Akkor még nem is sejtettem, de a csontlégzésben rejlő óriási lehetőségekről néhány évvel ezelőtt bebizonyosodott, hogy egy súlyos csontritkulásban szenvedő középkorú nő drámai módon meggyógyult ezzel a módszerrel.

Csoda élőben

Mantak Chia-t ma a taoizmus legnagyobb mesterének tartják. Neki tulajdonítják, hogy számos fontos taoista tanítást, köztük az úgynevezett csontlégzést is bevezette a nyugati országokban.

Valamikor az 1980-as évek elején volt egy kaliforniai tanítványa, akit gyorsan romló csontritkulás gyötört.

A nyugati orvoslás szakértői és orvosai mindent kipróbáltak, ami csak az arzenáljukban volt. A betegség azonban továbbra is riasztó ütemben romlott.

A prognózis baljós volt: az idegrendszert fenyegető gerinc összeomlás, bénulás és talán még a halál is bekövetkezhetett.

Miután beiratkozott egy Chia mester által tartott csontlégző tanfolyamra, a beteg elkezdte csontrendszerének napi 3 órás „tisztítását”, amit a taoizmusban finom légzésnek is neveznek.

Fél éven belül nemcsak a csontvesztés állt meg, hanem még a csonttömege is újra nőtt, akár 10%-kal.

Orvosai megdöbbentek az eredményen. Öt év rendszeres gyakorlás után a páciens képes volt visszanyerni elvesztett csonttömegének 100%-át, és többé nem voltak csontritkulásos tünetei.

Ez csak egy példa a sok közül, ahol az emberek csodával határos módon meggyógyultak ennek a technikának a segítségével.

Miről szól a csontlégzés

Ahogy egy tao gyógyító mondta egyszer:

Az ősi taoisták egy bölcs mondást hagytak ránk: „A tao-gyakorlatok az érzésekkel kezdődnek”. Érzések nélkül ezek a gyakorlatok mentális gyakorlatokká redukálódhatnak, amelyeknek nincs hatásuk a csontokra.

A csontlégzés nem csak a csontok helyreállítását szolgálja. A taoisták az emberi potenciál maximális kibontakoztatására fejlesztették ki ezeket a gyakorlatokat.

A csontlégzés egyik legnagyobb előnye, hogy képes lecsendesíteni az elmét és lecsendesíteni a bennünk lévő, soha nem szűnő belső hang áramlását.

Ezen kívül a relaxáció és a nyitottság mély érzését is elhozza, ami segít megszüntetni az izomfeszültséget és a stresszt.

A csontlégzés (vagy csonttisztítás) egy mély, mégis egyszerű légzéstechnika, amely erősíti a csontokat, csökkenti a stresszt, elősegíti az élénkítő alvást, fokozza az immunitást, növeli az energiát és összességében gyógyítja a szervezetet.

Bármikor gyakorolható és könnyen megtanulható.

A csontok gyógyítása mellett a taoisták ezt a technikát arra is használják, hogy a környezetből – a fákból, a folyókból, a Napból, a Holdból és a csillagokból – finom energiákat szívjanak magukba.

A cél a tökéletes egészség megőrzése és a béke óceánjának élvezete, amelyet a fenti technikák inspirálnak.

Ha szeretné megtapasztalni a mély gyógyulást és a relaxációt, az alábbiakban ismertetjük ennek a technikának az alapjait.

A csontlégzés alapjai

1) A gyakorlat megkezdése előtt helyezkedjünk el kényelmes helyzetbe – akár ülve, akár fekve. A tenyereket nyissuk ki, az ujjakat nyújtsuk ki, de lazán.

2) Lélegezzen be az orrán keresztül, és vegyen néhány mély levegőt be- és kilégzéssel. Képzelje el, hogy a szobában körülötte mindenütt energia van, amelyet finoman érezhet a bőrfelületén.

3) Most összpontosítsa figyelmét a bal keze ujjbegyeire. Érezze, ahogy a környezetéből érkező energia a bőrén keresztül mélyebben behatol a csontjaiig. Melegséget, nehézséget vagy bizsergést kell éreznie.

4) Tartsa fenn a légzés ritmusát és mélységét. Folytassa az energia behúzását a keze összes csontjába, majd feljebb a csuklójába, az alkarjába, a könyökébe, a felkarjába és a vállába. Képzeljük el a csontokat szivacsként, amelyek felszívják az energiát mindenhonnan körülöttünk.

5) Ismételje meg az előző pontot a jobb kezével.

6) Folytassa az energia beszívását mindkét kézből a lapockákba, a kulcscsontokba, a szegycsontba és a bordákba.

7) Most irányítsa át a figyelmét a lábujjaira. Ezekből szívjon energiát a lábfej csontjaiba, a bokákba, az öklökbe és a lábszárakba, a térdekbe, a combokba, a medencébe és a keresztcsontba.

8) Ezután lélegezzen energiát a gerinc csigolyáiba és a koponyába.

9) Végül irányítsuk az energiát a test többi részébe legalább 9 teljes ki- és belégzés erejéig.

10) Fejezzük be a gyakorlatot azzal, hogy az összes energiát a köldökbe irányítjuk, és elképzeljük, hogy ott bezárjuk.

A csontok erősítése mellett ez a fajta légzés ösztönzi a vörös és fehérvérsejtek termelődését, növeli a szexuális energiát, erősíti az immunrendszert és javítja a keringést.

Befejezés

A Healing Tao a következő tanácsot adja zárásként:

„A csontlégzéssel helyreállítható a teljes csontváz, beleértve a fogakat is. Fokozatosan, ahogy jobban lesz, próbáljon meg lélegezni és energiát szívni nemcsak az ujjbegyeivel, hanem egész testével, mint egy szivacs.”

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.