Egészség, Tippek

Egyen rendszeresen csokit! Segít a cukorbetegség és más betegségek ellen.

A csokira, mint élvezeti cikkre gondolunk, amelyet csak ritkán szabad enni, mivel magas a zsír és cukortartalma, így ez annyira nem is meglepő. Ha túl sokat ennénk a fogunk elszuvasodna és el is híznánk. Ezt gondoljuk legalábbis. A vizsgálatok azonban egyre inkább arra utalnak, hogy a rendszeres mérsékelt csokifogyasztás számtalan előnnyel jár különösen a fekete csokoládé fogyasztása.

Prof. Saverio Stranges a luxemburgi Egészségügyi Intézet (LIH) Népegészségügyi tudományos részleg igazgatója és kollégai, 18-69 éves korcsoportban, 1153 beteget vizsgáltak meg. Több éves kutatás után arra jutottak, hogy a legmagasabb kakaótartalmú fekete csokoládék fogyasztása, az egészségre kedvező hatással van. (A sima csoki nagyobb a kalóriákban így hosszú távon elhízáshoz vezethet). A magas kakaótartalmú fekete csokiban van ugyanakkor a legtöbb kakaó, ezáltal a legmagasabb az antioxidáns szintje – különösképpen a flavonoidok -, molekulák, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodás bizonyos formáit.

Kutatásuk megerősítette, hogy a magas (70% feletti) kakaótartalmú fekete csoki fogyasztása:
  • véd a cukorbetegség kialakulása ellen
  • vitaminokkal és nyomelemekkel látja el a szervezeted: B1, B2, E, kalcium, magnézium, nátrium, kálium, vas, foszfor
  • csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát
  • lassítja az öregedést, az antioxidánsok megkötik a szabad-gyököket
  • flavonoidok és a magnézium segít az elbutulás ellen
  • hangulatjavító, csökkenti az idegességet, a stresszhormon szint csökkentésével
  • véd a nap káros sugarai ellen
  • vérnyomás csökkentő

A kutatásban résztvevők, akik csokoládét ettek, fizikailag aktívabbak, fiatalabbak és intelligensebbek voltak és csökkent az esélyük a cukorbetegségre, a szív és érrendszeri betegségekre, mint azok, akik nem fogyasztottak csokoládét.

Fontos odafigyelnünk hogy a vizsgálatokban a 70% feletti kakaó tartalmú csokoládét fogyasztottak, nem sima csokoládét.

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük.