Háztartás, Tippek

Egyszerű módja a sütő tisztításának és újszerűvé tételének

A háziasszonyok gyakran használják a sütőt az enyhén zsíros ételek elkészítéséhez. Így nem meglepő, hogy egy bizonyos ponton a sütő elkezd nem a megfelelő módon kinézni, és nehéz elképzelni, hogy főzésre használták, nem pedig valami másra. Elmondjuk, hogyan tisztítsa meg a sütőjét, hogy újra úgy nézzen ki, mintha új lenne.

Karbantartási trükkök:

Használat után azonnal tisztítsa meg a belsejét.
A tisztítás megkönnyítése érdekében a tisztítás előtt 15-20 perccel melegítse elő a sütőt 50 fokra.
Távolítsd el a kiömlő szennyeződéseket.
Ne súrolja a szennyeződéseket fémszivaccsal. Ez károsítja a sütő zománcát!
Tisztítás után hagyja nyitva az ajtót, hogy a felesleges nedvesség elpárologhasson és a szag távozhasson.

1) módszer – „Az évek során bevált”

Először is távolítson el mindent a sütőből. Egy kis tálba tegyen ½ csésze szódabikarbónát, és hígítsa fel egy kis vízzel, amíg a keverék pasztaszerű nem lesz. Használja a sütő belsején, kerülje a fűtőelemekkel való érintkezést, és ne felejtsen el vigyázni a kezére – használjon kesztyűt! Hagyja 12 órán keresztül rajta. Ezután vegyen egy nedves törlőkendőt, és élvezze, milyen könnyen távolodik el a szennyeződés a falakról. Ha maradványok maradnak, permetezőpisztollyal (adjon hozzá egy kis ecetet) fújjon vizet a falakra. A szódabikarbónával való érintkezés hatására sűrű hab képződik, amely segít eltávolítani a szennyeződést. Ezután jól öblítse le.

2) módszer – „Sürgős”

Ez a módszer azoknak a háziasszonyoknak való, akik gyors megoldást szeretnének a piszkos sütőre. Itt is távolítson el minden felesleges dolgot, de a rácsokat rajta hagyhatja. Melegítse elő a sütőt 150-200 fokra. A tepsibe töltsön vizet és adjon hozzá citromsavat, ha nincs, használhat mosogatószert. Az előmelegített sütőbe tegye be a tepsit. Hagyja állni 40 percig, amíg a víz felforr. Amikor minden elem nagymértékben elpárolgott, és az üveg párás, kikapcsolhatja a sütőt. Hagyja fél órán át hűlni. Ezután törölje át egy szivaccsal.

3) módszer – „Különleges”

Ürítse ki a sütőt, majd permetezze be egy speciális vegyszerrel. Használjon kefét vagy egy régi fogkefét. Feltétlenül viseljen kesztyűt, ha ilyen vegyszerekkel dolgozik. A felület befújása után hagyjon 15-30 percet a szennyeződések leküzdésére. Ezután már csak a szennyeződést és a zsírréteget kell letisztítania. És ne felejtsd el az ajtó külső oldalát is megtisztítani!

4) módszer – „Kitisztítjuk a sütőt és kinyitjuk az ablakokat”

Takarítsuk ki a sütőt, de hagyjuk a rácsokat rajta. Melegítsük fel 180 fokra. Adjunk ammóniát egy tálba (200 ml) és vizet (1 l) egy másik tálba, (amit majd a sütőbe lehet tünni), és ne felejtsük el kinyitni az ablakokat! Ezután kapcsolja ki a sütőt, és tegye be mindkét tálat. Az elsó szintre – vízzel, a felsőre – ammóniával. Hagyja 30-40 percig, de ha nagyon koszos a sütő, hagyja egy éjszakán át. Amikor minden kihűlt, nedves szivaccsal mossa le a szennyeződéseket.

Ezek az egyszerű technikák segítenek visszaadni a tisztaságot és a ragyogást, és újra élvezheti a finom ételeket a családjával és barátaival. Ne feledkezzen meg a sütőápolás alapvető szabályairól, hogy kevesebbszer legyen szüksége más módszerekre!

Kellett már valamelyik módszert alkalmaznia? Használni fogja a tippjeinket?