Egészség, Történet

Erzsébet királynő étrendjének jellemzői: A volt uralkodó 13 szabálya és titka

Sokan úgy vélik, hogy Erzsébet hosszú életének kulcsa az étrendjében rejlett. „Jól öregedett, és az egészség és a jó közérzet mintaképe” – mondja Brian Kozlowski író. Új könyvében, az Éljen sokáig a királynő! 13 életszabály Nagy-Britannia leghosszabb ideig uralkodott uralkodójától” című könyvében II. Erzsébet hosszú életének titkait tárta fel.

HOSSZÚSÁG

A második világháborút megjárt generációjára jellemzően, amikor a mindennapi önmegtartóztatás vált normává, Erzsébet az egyszerű ételeket részesítette előnyben. Békeidőben a britek túlságosan hozzászoktak a luxushoz és az ínyencségekhez, és azt hitték, hogy ez a norma” – mondja Kozlowski. – A királynő pedig emlékezett arra, hogy ez nem így van”.

ÉTVÁGYGERJESZTÉS

A legtöbb ember hajlamos azt gondolni: ahhoz, hogy fizikailag fitt legyen, szigorú edzésprogramot kell fenntartania. De a királynőnek nem. Ő szilárdan hitt az „ésszerű testmozgásban”, például a corgijával való sétálásban és a lovaglásban. Ezek azok, amelyek nagy örömet okoztak neki.

FENNTARTÁS

Természetesen a királynőnek volt egy szakácscsapata, de arról is híres volt, hogy minden nap ugyanazt ette. Bár ez unalmasan hangozhat, valójában ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ragaszkodjon egy rendszerhez és fenntartsa az egészséges étrendet.

A változatosság hiánya a kulcsa annak, hogy kevesebbet együnk. Ráadásul a következetesség segít megszilárdítani az egészséges étkezési szokásokat, és leveszi a stresszt, hogy minden nap valami újat kell kitalálnia.

REGGELI

A királynő legtápanyagdúsabb étkezése a reggeli volt, néha többfogásos. Általában alacsony zsírtartalmú gabonapehellyel és bogyós gyümölcsökkel kezdte a napot. A tej D-vitamint és kalciumot biztosít, a bogyók pedig édességet adnak, és gazdagítják a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Minden reggel egy csésze teát is fogyasztott, ami hagyományosabb angol reggeli ital, mint a kávé. És amikor a királynő nem egyedül, hanem társasággal reggelizett, megengedhetett magának egy füstölt lazacos omlettet és lekváros pirítóst.

EBÉD

Ebédre a királynő általában sült halat evett zöldségekkel vagy salátával vagy csirkét, szintén párolt zöldségekkel. Ezek az alacsony kalóriatartalmú ételek magas fehérje- és rosttartalmúak, és a jóllakottság érzését adják túlevés nélkül.

VACSORA

A vacsora sem kivétel: Erzsébet következetes volt, és szinte minden nap ugyanazt ette. Halat fogyasztott, sok zöldséggel.

Vasárnaponként a királynő hagyományos angol marhasültet tett az asztalra, mindig jól átsütve. Gael stílusban tálalták – tejszínnel, gombával és whiskymártással. Lehet, hogy nem ez a legegészségesebb fehérjeétel-választék, de mértékkel fogyasztva nem árt.

ÖTÓRAI TEA

A napi három egészséges étkezés felelősségteljes és céltudatos hozzáállás ahhoz, hogy hosszú életet éljünk egészségügyi problémák nélkül. De lássuk be: unalmas.

A királyi család kedvenc rituáléja az ötórai tea, amelyet imádott uborka- és lazacos szendvicseivel és pogácsáival szolgálnak fel. „Egy kis szelet süteményt sem utasít vissza” – teszi hozzá az életrajzíró. – És maguk a táplálkozási szakemberek is azt mondják: „időnként kényeztesse magát”.

Az is köztudott, hogy esténként Erzsébet ehetett néhány szelet étcsokoládét, ihatott egy koktélt ginnel vagy egy pohár bort.

OTTHON ÉTKEZIK

A paparazzók miatt a királynőnek nem volt lehetősége éttermekbe vagy kocsmákba járni, és az otthoni étkezés csökkentette annak kockázatát, hogy egy csábításokkal teli étlappal szembesüljön. Ennek eredményeképpen a királynőnek könnyű volt betartani a diétáját: azért evett, hogy éljen, nem azért élt, hogy egyen.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.