Háztartás, Tippek

Ezek a dolgok nemcsak az otthonod megjelenését rontják, hanem az egészségedre is károsak

Tanulmányok szerint a nők háromszor több időt töltenek házimunkával, mint a férfiak. Hagyományosan a háziasszonyok főznek, gondoskodnak szeretteikről, és természetesen tisztán és rendben tartják otthonukat. Egy ápolt otthon szemet gyönyörködtető, de néha nem vesszük észre, hogy a kemény munka, amit végzünk, valójában nem csak az otthonunk megjelenésének árt, hanem az egészségünkre is káros.

Porszívó helyett seprűt használni

Természetesen sokkal kényelmesebb minden takarítás alkalmával elővenni egy seprűt, mint egy nehéz porszívót. A száraz seprűk ugyanis felszedik a törmeléket, de porral kavarják fel a levegőt. A seprű csak apróbb tárgyak, például a padlóra hullott rizs felszedésére alkalmas. Egyébként jobb, ha nedves takarítást végez, vagy egyszerűen csak porszívózza a területet. A modern padlótisztítók használata sokkal egyszerűbb, mint a régebbieké. Így nem lesz olyan nagy gond, mint amilyennek első látásra tűnik.

A maradék olaj mosogatóba vagy a WC-be öntése

Jól tudjuk, hogy a női higiéniai termékeket és a papírtörlőket nem szabad a WC-be dobni. Sajnos kevesen tudják, hogy ez nem így van az ártalmatlannak tűnő olajjal. Az olaj ugyanis ezután megszilárdul, és a csövek falához tapad, és eltömítheti azokat. Ez kellemetlen szagot is okoz. Hogy elkerülje a vegyszerek használatát és a vízvezeték-szerelő hívását, próbáljon meg nem mindent a lefolyóba önteni, amit csak akar. Tegye az olajat egy vízálló zacskóba, és dobja a szemetesbe.

A nedvesség figyelmen kívül hagyása

A túl sok páratartalom hámló tapétához és penészesedéshez vezethet. A túlzott páratartalom károsíthatja a szőnyegeket, a parkettát és a laminált padlót is. Ha a páratartalom meghaladja az 55%-ot, a padló átázhat, ami vetemedéshez vezethet.

Nem mindenki van azonban tisztában azzal, hogy a páratartalom hiánya az egészségre is veszélyes. Számos betegséget okoz az allergiától a hörghurutig. Nem kell párásítót vásárolnia ahhoz, hogy gondoskodjon az egészségéről. Párásítsa a levegőt szükség szerint. Mindössze annyit kell tennie, hogy vizet tesz egy hagyományos szórófejes flakonba, és a levegőbe fújja.

Kesztyű nélkül mossa a WC-ket és a mosdókagylókat

Megtanultuk, hogy a WC-ket és a mosdókat erős vegyszerekkel tisztítsuk. A legtöbb háziasszony azonban nem használ védőfelszerelést. Viseljen kesztyűt és maszkot, amikor ilyen erős vegyszereket használ. Amikor a vegyi anyagok a bőrrel érintkeznek, irritálhatják és megégethetik azt. A veszélyes vegyi anyagok belélegzése is károsíthatja az egészséget.

Egy kis fa ültetése a háza közelébe

Jó, ha virág vagy bokor nő az ablaka előtt. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy fákat ültessünk a házunk közelébe. A fa gyökérzete károsíthatja a ház alapjait, a rendszeres öntözés pedig negatívan hat az épület szilárdságára. A jövőbeni problémák elkerülése érdekében ajánlott a fákat a megfelelő előírásoknak megfelelően ültetni. A ház külső fala és a fa közötti távolság legalább 5 méter, bokrok esetében pedig 2,5 méter legyen. A ház alapjának sérülése az épület összeomlását okozhatja, ezért legyen óvatos.

Mindig széthúzza a függönyöket

Szerencsés az a ház, amelynek ablakai a napos oldalon vannak, így több természetes fény jut be a házba. Másrészt viszont a szobába bejutó napfény zavaró is lehet. Az ablaküveg a B típusú UV-sugarakat befogja, de az A típusú sugarakat kihagyja. Ez a sugárzás nemcsak a bőrt öregíti, hanem a bútorok színét is kifakítja. Ezért néha tanácsos a függönyöket behúzva hagyni.

Rendszeresen mossa a szőnyeget

A tiszta szőnyeg minden háziasszony büszkesége. Mennyi időt és energiát igényel a foltok eltávolítása a szőnyegről? Több, mint gondolná. A rendszeres szőnyegmosás hátrányosan befolyásolhatja a szőnyeget, különösen, ha az szintetikus anyagból készült és nem drága. A túlzott nedvesség penészesedést, tapadásvesztést és elszíneződést okozhat. Nem szükséges rendszeresen mosni a szőnyeget, hogy meghosszabbítsa az élettartamát. A szőnyeg felületét azonban megfelelően tisztítani kell. A porszívózás tökéletes módja ennek.

Zárva hagyja a mosógép ajtaját

A legtöbb mosógépet a fürdőszobában helyezik el, és mivel a helyiség kicsi, a mosógép ajtaját ritkán hagyják nyitva. A zárt ajtó azonban magas páratartalomhoz és a baktériumok szaporodásának kedvező környezethez vezet. Ezért jobb, ha az ajtót nyitva hagyjuk, amikor a gép nincs használatban.

A hidrogén-peroxid tárolása

A hidrogén-peroxid otthoni tisztításhoz való felhasználásának több módja is van. A csempéktől a falakig mindent meg lehet vele tisztítani. A hidrogén-peroxid azonban használhatatlan, ha helytelenül tárolják, mert fény hatására lebomlik. Ezért a fényzáró csomagolásban sötét helyen kell tárolni. Csak így marad meg az anyag minden tulajdonsága.

Túl sok virág a hálószobában

A hálószoba a legkényelmesebb hely a házban. Ha nem érezzük jól magunkat otthon, különböző módszerekhez folyamodunk: mindenféle virágot vásárolunk, és ajándéktárgyakkal próbáljuk feldobni a belső teret. Néha azt gondoljuk, hogy a virágok erős illata megnyugtat minket. A virágok valóban felfrissítik az otthoni környezetet és kényelmet teremtenek, de nem mindig sikeresen. A virágzás ideje alatt a növények sok szén-dioxidot bocsátanak ki, ami fejfájást és hányingert okozhat. Ha úgy érzi, hogy a virágok befolyásolják az alvását, jobb, ha átköltözteti őket egy másik szobába.

Sok holmi felhalmozása

Minél több holmi van a lakásban, annál több takarítást kell végezni. A szobrok és az ajándéktárgyak a legjobb por mágnesek. Ezek egyben az allergia forrásai is lehetnek. A minimalista stílusnak ezért számos előnye van.

Legyen szép, hangulatos és kényelmes az otthona!