Egészség

Ezek a fekete magvak mindent gyógyítanak, kivéve a halált!

Ezek a szerény, de hihetetlenül erős magvak hatástalanítják az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat, meggyógyítják a vegyi fegyverek által megmérgezett szervezetet, vagy cukorbetegség esetén serkentik a hasnyálmirigy haldokló béta-sejtjeinek megújulását.

Mégis nagyon kevesen tudják, hogy léteznek. Az egynyári növény, a Nigella sativa magjait ősidők óta nagyra értékelik gyógyító tulajdonságaik miatt.

Más néven is ismertek, mint például római koriander, fekete szezám, fekete kömény vagy hagymamag.

Termesztésükre vonatkozó első említések az ókori Egyiptomból származnak. A fekete magolaj még Tutanhamon fáraó sírjából is előkerült 3 300 évvel ezelőttről.

Az arab kultúrában a fekete köményt áldott magként emlegetik. Azt is mondják, hogy Mohamed iszlám próféta egyszer azt mondta, hogy „mindenre gyógyír, kivéve a halálra”.

A fekete köménymag számos terápiás hatását a kortárs orvosbiológiai szakirodalom is következetesen megerősítette. 1964 óta 458 lektorált tanulmányt tettek közzé, amelyekben említést tesznek róla.

Több mint 40 különböző egészségügyi problémára van jótékony hatással ez a gyógynövény

16 jótékony hatása:

 • fájdalomcsillapító
 • antibakteriális
 • gyulladáscsökkentő
 • fekély elleni
 • gombaellenes
 • magas vérnyomás ellen
 • antioxidáns
 • görcsoldó
 • vírusellenes
 • hörgőkre ható nyugtató
 • glükoneogenezis gátló (antidiabetikus)
 • hepatoprotektív (májvédő)
 • alacsony vérnyomás esetén
 • inzulinérzékenység esetén
 • veseprobléma esetén
 • tumor nekrózis faktor alfa gátlója

A fenti 16 farmakológiai hatás csak egy részhalmaza a szélesebb körű jótékony tulajdonságainak.

Már napi 2 gramm fekete kömény fogyasztása csökkent glükózszintet, inzulinrezisztencia csökkenését, a hasnyálmirigy béta-sejt aktivitásának növekedését és a glikált hemoglobin (HbA1c) csökkenését eredményezte.


A következőkben példák esetén ajánlott a fekete magok használata

Helicobacter pylori

A fekete kömény klinikailag előnyösebb hatású a szokásos hármas antibiotikum-terápiához képest.

Epilepszia

A fekete magvak hagyományosan ismertek görcsoldó tulajdonságaikról. Egy 2007-es, epilepsziás gyermekeken végzett vizsgálat kimutatta, hogy e magok vizes kivonata jelentősen csökkentette a rohamok előfordulását.

Magas vérnyomás

Napi 100-200 mg fekete kömény-kivonat szedése 2 hónapon keresztül pozitív hatással volt a vérnyomás csökkentésére enyhe magas vérnyomásban szenvedő betegeknél.

Akut mandulagyulladás

A mandulák és a torok gyulladása jellemzi. Leggyakrabban vírusok okozzák. A fekete kömény kapszula hatásosnak bizonyult a torokfájás és az azt követő fájdalomcsillapítás esetén.

Vegyi fegyverek okozta mérgezés

Egy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatban, amelyet vegyi fegyverekkel történő beavatkozás által érintett betegeken végeztek, megállapították, hogy a fekete magvak forralt vizes kivonatai csökkentették a légúti tüneteket, a mellkasi zihálást, javították a tüdőfunkciós tesztek eredményeit, és csökkentették a beadott gyógyszerek szükségességét és mennyiségét is.

Vastagbélrák

Sejtes vizsgálatok kimutatták, hogy a feketekömény-kivonat az 5-Fuoruracil nevű kemoterápiás gyógyszerhez képest hatékonyabb volt a vastagbélrák növekedésének elfojtásában. A biztonságosságuk természetesen összehasonlíthatatlanul jobb volt.

Az állatkísérlet viszont azt mutatta, hogy a fekete kömény olaj egereknél jelentős elnyomó hatással volt a vastagbélrákra, megfigyelt mellékhatások nélkül.
MRSA (antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok)

A fekete kömény olaj antibakteriális hatású a meticillin antibiotikummal szemben rezisztens baktériumok klinikailag izolált részein.

Ha megértjük a magok valódi természetét és azt, hogy mennyi életet tartalmaznak (múltat, jelent és jövőt), akkor nem fog furcsának tűnni, hogy miként képesek legyőzni az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat, meggyógyítani a szervezetet a kémiai mérgektől vagy serkenteni a hasnyálmirigy haldokló inzulintermelő béta-sejtjeinek regenerációját.