Egészség

Ezek azok a lépések, amelyeket elalvás előtt teszel. Kiderült, hogy ezek visszafordíthatatlanul károsíthatják a látásodat!

Az orvosok először nem tudták, mi vezethet két betegnél átmeneti – akár 15 perces – vaksághoz. Az okok feltárása érdekében a nők számos vizsgálaton estek át. A tomográfia, a szívvizsgálat és más vizsgálatok nem mutattak rendellenességre utaló jeleket. Ezért az állapot külső jelei után kezdtek kutatni. Amit felfedeztek, az nagyon nyugtalanító volt!

Az orvosok kapcsolatot találtak az időszakos látásvesztés és a… a mobiltelefonok elalvás előtti használata között. Mindkét hölgynek az volt a szokása, hogy ágyban fekve olvasott az okostelefonján.

A New England Journal of Medicine cikke elmagyarázza, hogy ez a tevékenység milyen hatással van a látásunkra. Ez azonban azért riasztó, mert mi magunk is gyakran viselkedünk így.

Azonban nem maga a telefon képernyőjének nézegetése a baj, hanem az a testhelyzet, amelyben mindkét nő ezt tette.

Mindkét nő az oldalán feküdt. Az egyik szemüket a képernyőre fókuszálták, míg a másikat részben eltakarta a párna.

Így az egyik szem hozzászokott a képernyő által kibocsátott fényhez, míg a másik részleges sötétségben működött. Amikor kikapcsolták a telefont, az agy nem tudta koordinálni, hogy az egyik szem megszokta, a nappali fényt, a másik pedig az éjszakait.

Az ilyen viselkedés az átmeneti vakság receptje és a szem krónikus károsodásához vezethet.

Talán nem rossz ötlet, ha lefekvéskor más helyre tesszük a telefont. Vagy legalábbis csak akkor használjuk, amikor ég a villany!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.