Egészség, Háztartás, Tippek

Figyeljen! Ha a burgonya „zöld” lesz, ne egye meg!

Biztosan hallotta már, hogy a burgonyát száraz, sötét helyen kell tárolni, de vajon olyan nagy baj, ha ezt nem tartjuk be?

Végül is, ha olyan helyen tároljuk a burgonyát, ahol nedvesség vagy sok fény van, az nem befolyásolja az ízét.

Ez igaz, de komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Ha a burgonyát nagyon párás vagy nagyon meleg környezetben tárolja, valószínűleg észrevette már, hogy valami furcsa dolog történik: hajlamos kicsírázni és zöldes árnyalatot vesz fel.

Természetesen egyszerűen levághatja ezeket a csírákat, és megfőzheti a burgonya többi részét, de ez nem ajánlott. A legokosabb, ha teljesen kidobja azokat a burgonyákat, amelyek valamikor zöldes színt kaptak.

Mi a szolanin a burgonyában

Kíváncsi, miért? Mert amikor ez történik, akkor a burgonyában egy szolanin nevű méreg keletkezett. Ez egy mérgező anyag, még nagyon kis mennyiségben is.

A szolanin akkor képződik a burgonyában, ha túl sokáig tartják „rossz” környezetben (ahogy mondtuk, valahol nedvességgel, fénnyel, esetleg hővel). Ha ez a szolanin elfogyasztásra kerül, jelentős problémákat okozhat.

Az igazság persze az, hogy egy 45 kilós embernek (pl. egy gyermeknek) 450 gramm zöld burgonyát kellene elfogyasztania ahhoz, hogy jelentősen megbetegedjen. Tehát például egy falat, bár nem ajánlott, de nem valószínű, hogy megbetegít.

Érthető tehát, hogy a legtöbb szolanin okozta halálesetet éhínség idején jegyezték fel, amikor az emberek kénytelenek mindent megenni, amit csak tudnak, hogy ne haljanak éhen – még ha az zöld burgonya is.