Egészség

Gyömbér és a cukorbetegség – napi 2 gramm

A gyömbér egy népszerű fűszer és gyógynövény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Egyik ilyen előny a cukorbetegség megelőzése és kezelése.

Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem termel elegendő inzulint a vércukorszint szabályozásához. A 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra, amely fenntartja a normális vércukorszintet.

Napi 2 gramm

Normál körülmények között a szervezet a vércukorszintet főként az izmokban tartja fenn.
A gyömbér növeli a cukor felszívódását a sejtekben. Több emberen végzett tanulmány szerint napi 2 gramm gyömbér fogyasztása növelte a szervezet inzulinérzékenységét, és csökkentette az inzulin-, triglicerid- és koleszterinszintet. A gyömbér megelőzheti a cukorbetegség szövődményeit is.

2012-es tanulmánya kimutatta, hogy a gyömbér fogyasztása növeli a sejtek által felszívódó glükóz mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy a magas vércukorszint, amely hosszú távon súlyos szövődményekhez vezethet, inzulin alkalmazása nélkül is kordában tartható. A gyömbér ezen pozitív tulajdonságai a polifenoloknak tulajdoníthatók, amelyek segítik az izmok glükózfelszívódását, csökkentve az inzulinérzékenységet és a magas vércukorszintet.

A gyömbér egy természetes és biztonságos módja annak, hogy megelőzzük vagy kezeljük a cukorbetegséget és annak szövődményeit. A gyömbért frissen, szárítva, porítva vagy kivonatként fogyaszthatjuk étkezésekkel vagy teával. Az ajánlott adag napi 1-4 gramm között van.

Törjön össze egy kis gyömbért, keverje össze fél csésze mézzel, és fogyasszon belőle naponta egy teáskanálnyit.

Egyéb pozitív hatások

A gyömbér véd a metabolikus szindróma ellen, amely cukorbetegséghez, keringési betegségekhez és rákhoz vezethet.
2009-ben közzétett tanulmány szerint a gyömbér fogyasztása 10%-kal csökkentette az inzulinszintet és 35%-kal a vércukorszintet.
2011-ben megjelent tanulmány szerint a gyömbér jótékony hatással van a cukorbetegekre, mivel gátolja a cukorbetegséget okozó enzimeket, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A gyömbér az egyik leggyakoribb emésztési problémák kezelésére használt gyógynövény, és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.