Egészség

Ha korábban tudta volna, mit jelentenek a gyakori hólyagok, az ínyvérzés és az állkapocsfájdalom, ma nem az életéért küzdene!

Manapság mindenki fél a ráktól, ami teljesen érthető, ha belegondolunk, hogy hányan betegszenek meg, és milyen szörnyű statisztikák vannak… Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy még a rák is teljesen gyógyítható, csak időben kell diagnosztizálni és kezelni! Olvassa el, hogy mik a szájüregi rák tünetei!

A szájüregi rák tünetei könnyen felismerhetők! Észre kell vennie!

  • Gyakran visszatérő hólyagok,
  • Összeszorítási problémák vagy általános állkapocsmozgási nehézségek,
  • a hang megváltozását vagy horkolás,
  • kinövések az ajkakon, az ínyen vagy máshol a szájban,
  • megalapozatlan fülfájás,
  • az arc vagy a nyak bármelyik részének érzéketlensége,
  • gyakori ínyvérzés.

Természetesen nem szabad azonnal pánikba esni, ha ezeket a tüneteket észleli magán. De mindenképpen keresse fel orvosát! Érdemes azt is tudni, hogy mi növeli a rák kialakulásának kockázatát:

1. Dohányzás

Tudta, hogy a dohányzás a szájüregi rákos esetek 60%-ával hozható összefüggésbe! Ez komoly érv a dohányzásról való leszokás mellett…

2. Alkohol

Persze nem csak egy kis sör vagy bor időnként, hanem kifejezett gyakori alkohol fogyasztásról beszélünk.

3. Genetikai hajlam

Sajnos, ha a családban előfordult már szájüregi rák, megnő a kockázata annak, hogy mi is elszenvedjük. Feltétlenül szükséges félévente fogorvoshoz járni, és néhány évente röntgenfelvételre menni!

4. Nemi úton terjedő betegségek

Talán furcsán hangzik, de a fent említett betegségek is befolyásolhatják a rák kialakulását, különösen, ha gyakran váltogatjuk partnereinket, és orális szexet folytatunk velük. Nagy veszélyes szerepet játszik a HPV-vírus, vagyis a humán papillomavírus hatása. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy szoros kapcsolat van a méhnyakrák, a prosztatarák (amit ez a vírus okoz) és a szájüregi rák között!

Ahhoz, hogy megóvjuk magunkat a bajtól, először is figyelni kell a szervezetünket, és ha bármilyen zavaró tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz! A fogorvosnál (és nők esetében a nőgyógyásznál is) történő rendszeres ellenőrzés elengedhetetlen. Érdemes időről időre szövetmintát adni vizsgálatra a szájüregből és a garatból – az egészségen nem kell spórolni!

A tudást meg kell osztani!