Háztartás, Tippek

Ha zivatarban szeretne zuhanyozni, gondolja meg alaposan, hogy megéri-e: sokba kerülhet.

Vihar idején az otthon a legbiztonságosabb hely. Azonban még ha otthon is van, akkor is fennáll az esélye annak, hogy villámcsapás éri. Ezért érdemes tájékozódni, hogy zivatar idején nyugodtan zuhanyozhat vagy nézhet-e tévét. Igyekszünk eloszlatni minden kétséget.

Világszerte évente mintegy 25 000 ember hal meg villámcsapás következtében. Körülbelül 250 000 ember sérül meg. Ha lecsap a vihar, nagyon fontos, hogy minél hamarabb biztonságos menedéket keressünk. A tető a fejünk felett elengedhetetlen, de még akkor is ébernek kell lennünk, ha otthon vagyunk. A biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még a zivatarban való fürdés is veszélyt jelenthet.

Hol csap le a legnagyobb valószínűséggel a villám?

A villámok általában fákba, dombokba és magas épületekbe csapnak. Ezért nagyon veszélyes villámlás idején az erdőben vagy a hegyekben tartózkodni. Szintén nagy a kockázata annak, hogy nyílt terepen, különösen a víz fölött villámcsapás érje. Ezért a strandokat kerülni kell. Vihar idején a legbiztonságosabb a zárt térben való menedék, de bizonyos tevékenységeket is korlátozni kell. A tudósok eloszlatták a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e zivatarok idején zuhanyozni.

Biztonságos-e zuhanyozni vagy fürdeni zivatar idején?

Elméletileg a ház biztonságos menedék, de figyelembe kell venni, hogy a villámcsapások során sok olyan fémes elem van, amely jó vezetője az elektromosságnak. Ide tartoznak a vizet szállító csövek is. Ezért ne fürödjünk vagy zuhanyozzunk, ha odakint zivatar van. Még a mosogatás is kockázatos lehet, ezért a legjobb, ha megvárjuk, amíg az időjárás egy kicsit javul.

Mit nem szabad még tenni zivatar idején?

Nem az fürdés és a mosogatás az egyetlen olyan tevékenység, amelyet zivatar idején kerülni kell. A betonfalnak támaszkodás is veszélyes lehet. A beton természetesen nem vezető, de általában fémrudakkal van megerősítve, amelyek kiválóan vezetik az elektromosságot. Ha lehetséges, kapcsoljon le minden elektromos készüléket a hálózatról. Próbáljon meg nem tévézni, számítógépet használni, mosni vagy mosogatógépet használni. Tartsa be a biztonsági szabályokat a vihar alatt és az utolsó villámcsapás után még körülbelül 30 percig.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.