Háztartás, Tippek

Használja az „Öt másodperces szabályt” a gyorsabb lomtalanításhoz

Ne pazarolja az időt olyan tárgyakkal kapcsolatos mérlegelésre, amelyeket egyszerűen nem kell megtartania.

Amint eldöntötte, hogy milyen lomtalanítási módszerrel takarítja ki otthonát, kezdődik az igazi munka. Szinte minden népszerű módszer megköveteli, hogy a tárgyakat három vagy négy kategóriába sorolja: Megtartani, kidobni, elajándékozni, esetleg eladni. Az egyes tárgyakat a megfelelő kupacba helyezni nem olyan egyszerű, mint amilyennek a lépésről lépésre követett szabályok láttatják, de van egy trükk, az úgynevezett öt másodperces szabály, amelyet használhat, hogy a folyamat hatékony maradjon.

Mi az az öt másodperces szabály?

Az öt másodperces szabály egy széles körben adaptálható technika Mel Robbins szervezési trénertől, aki könyveiben is szorgalmazza. Robbins szerint a fontosabb döntéseket öt másodperc alatt kell meghozni, tulajdonképpen visszaszámolva öt, négy, három, kettő, egy. Az agya tudni fogja, hogy ennek a visszaszámlálásnak a végén döntenie kell; van egyfajta sürgető érzés. Ez gyors, hatékony döntések meghozatalára fogja ösztönözni. Én ezt állandóan csinálom, például amikor le kell tépnem egy kötést, vagy ki kell nyitnom az egyik felpattanó kekszes dobozt (amitől nagyon kiakadok). Egyszerűen van valami a visszaszámlálásban, ami felpörgeti arra, hogy megtegye azt a dolgot, amit nem akar, vagy amin gondolkodik.

Hogyan alkalmazható az öt másodperces szabály a lomtalanításban?

Az öt másodperces szabály adaptálása a lomtalanításhoz egy nagy tipp. Használhatja arra, hogy ösztönözze magát a takarítás megkezdésére, ha úgy érzi, hogy túlterhelt, de leggyakrabban azokra a pillanatokra alkalmazzák, amikor belsőleg vitatkozik azon, hogy valamit meg kell-e tartani vagy ki kell-e dobni.

Minél kevesebb időt ad magának a döntés meghozatalára, annál jobban jár. Bármit megtarthat racionálisan, ha elég időt hagy magának, de a lomtalanítás célja az, hogy minimalizálja a meglévő dolgok mennyiségét, és rendezze a megmaradt dolgokat, nem pedig az, hogy egy csomó kifogást találjon ki arra, hogy miért nem tud leépíteni. Amikor a lomtalanítás során kézbe vesz valamit, általában ösztönösen tudja, hogy valóban szüksége van-e rá. Ha túl sokáig tartja és fontolgatja, az nem vesz el semmit abból, amiről már tudja, hogy igaz, hanem inkább időt ad arra, hogy indokokat találjon ki arra, hogy miért kell megtartani a dolgot. Kötelezze el magát arra, hogy mindent, amihez hozzáér, azonnal, amint kézbe veszi, öt másodpercnél nem hosszabb idő alatt a megtartandó vagy a megszüntetendő halomba sorolja, és alkalmazza a visszaszámlálást, ha egy nehéz pillanatban muszáj.

Minden olyan dolog esetében, ami igazán megnehezíti a dolgát, és amit nem lehet öt másodperc alatt ilyen könnyen szétválogatni, kövesse a minimalisták szabályát, és kérdezze meg magától, hogy az a dolog, aminek a megtartását fontolgatja, 5000 Forint alatti áron és 20 perc alatt pótolható-e abban a valószínűtlen esetben, ha valaha is szüksége lenne rá. Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol, dobja ki.

Ha megtanítja magát arra, hogy ilyen esetekben gyors és határozott legyen, akkor segít kialakítani azt a szokást, hogy könnyedén megváljon a dolgoktól, és ne tulajdonítson hamis érzelmeket vagy szükségletet olyan tárgyaknak, amelyeknek egyszerűen semmi keresnivalójuk nincs ott.