Egészség

Hátfájás: 9 dolog, ami miatt aggódni kell

Reggeli ébredéskor jelentkező hátfájás, hetek óta tartó fájdalom… A hátfájást nem szabad elbagatellizálni, csak azért, mert gyakori. Bizonyos esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni. Íme a figyelmeztető jelek.

Több fájdalom reggelente

Reggelente úgy ébred, hogy rozsdásnak érzi magát?

Ez az érzés figyelmeztesse, és arra késztesse, hogy beszéljen orvosával. Ez a mechanikus fájdalom jele, valószínűleg csontritkulás, ha reggel fél óránál rövidebb ideig tart.

15 napnál tovább tartó fájdalom

A hátfájás akkor ad okot aggodalomra, ha 15 napnál tovább tart. Ha a súlyos fájdalom egy ütés vagy esés után jelentkezik, és több mint 10 vagy 15 napig tart, az összenyomódott vagy megrepedt porckorongra vagy csigolyatörésre utalhat.

Fájdalom 50 éves kor után nőknél

Az életkor előrehaladtával a csontok törékenyebbé válnak. A visszatérő hátfájás ezért 50 éves kortól, a menopauza idején a nőknél, 70 éves kortól, az andropauza idején a férfiaknál aggodalomra ad okot.

A csontok törékenysége a csigolyakompresszió kockázatát jelenti.

A gyógyszeres kezelés ellenére sem múló fájdalom

Ha a hagyományos fájdalomcsillapítók (például a paracetamol) nem enyhítik a fájdalmat, forduljon orvoshoz, hogy kiderítse a probléma okát és megfelelő kezelést dolgozzon ki. Ha a fájdalom tartósan fennáll, az a gerincvelő vagy a gerincvelői idegek (az agy helyett a gerincvelőből kiinduló idegek) összenyomódásának jele lehet, és minél tovább vár, annál nehezebb lesz kezelni.

Éjszakánként ébredő fájdalom

Ha a fájdalom éjszakai, nagyon intenzív és álmatlanságot okozó, sürgősségi ellátást kell kérnie. Az ilyen típusú éles, fájdalom a bénulás jeleivel járhat együtt. A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, hogy orvosi diagnózist kapjon, és megelőzze a visszafordíthatatlan bénulás veszélyét.

A lábba kisugárzó fájdalom

Amikor a hátfájás a lábra sugárzik, gyanakodni kell arra, hogy valószínűleg egy ideg sérült meg. Ha a hátfájás a combba terjed, akkor cruralgiáról, azaz a cruralis (vagy combideg) sérüléséről lehet szó. Ha azonban a fájdalom a lábfejre is kiterjed, akkor valószínűbb, hogy az isiászideg sérülése áll fenn.

Visszatérő és erősödő fájdalom

Rendszeresen begörcsöl a háta, és a fájdalmak egyre hosszabb ideig tartanak? A gyakori, egyre intenzívebbé váló elzáródások a porckorongok kopását jelezhetik. Rendszeres elzáródások esetén az érzelmi problémán is dolgozhatunk. A tünetek általában nem véletlenül jelentkeznek, hanem a test és az elme általános logikájának részei, és néha riasztó jelzések. Ezekben az esetekben meg kell keresnünk a tünetek eredetét, hogy megértsük és hatékonyabban kezelhessük őket.

Egy adott mozgáshoz kapcsolódó fájdalom

Ha a hátfájás akkor jelentkezik, amikor egy bizonyos mozdulatot tesz, vagy minden reggel egy óránál tovább tart, ne habozzon orvoshoz fordulni.

Az olyan fájdalom, amely éjszaka felébreszti, és reggel egy óránál tovább tart, gyulladásos fájdalom lehet, amely orvosi kezelést igényel.

A mellkasra kiterjedő hátfájás

Egyes fájdalmak a hátból erednek, és a test más részein, például a mellkasban rezonálnak: ezt nevezzük kivetített fájdalomnak.

Nem szabad mindent a hátnak tulajdonítani. Először forduljon orvoshoz, hogy kizárja a zsigeri okokat (szív, aorta, tüdő, emésztőrendszer), mielőtt időpontot kérne egy csontkovácshoz.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.