Recept, Tippek

Házi sűrített tej: egy régi, jó és bevált recept

A házi sűrített tej receptje: mindössze két egyszerű összetevőre van szüksége. Ritkán találni olyan minőségi sűrített tejet, ami nem okoz csalódást.

Próbáljon ki egy kipróbált és bevált receptet, amelyet már nagyon régóta használok. Ehhez a termékhez egyáltalán nincs szükség vajra. Mindössze két összetevőre van szüksége.

Ez a recept egy régi, olvasóink által megosztott recept. A sűrített tej sokkal ízletesebbé teszi a desszerteket.

Szüksége lesz a következőkre:

1 liter jó minőségű tej (lehetőleg házi tej);
500 g cukor.

Elkészítés:

Öntsük a tejet egy nehéz aljú lábasba. Öntsük bele a cukrot. Keverjük jól össze, és főzzük a tűzhelyen.

Főzzük 1,5-2 órán át, a tej zsírtartalmától és a cukor minőségétől függően. Ezért minél zsírosabb a tej, annál gyorsabban válik sűrített tejjé, amely elég sűrű lesz. A keveréket folyamatosan kevergetni kell, nehogy megégjen.

Ha alacsonyabb zsírtartalmú tejet vásárolt, megpróbálhat egy kis vajat hozzáadni, hogy jobban besűrűsödjön. Öntsük a sűrített tejet tiszta üvegekbe.

Amikor a sűrített tej kihűlt, zárjuk le az üvegeket a fedővel, és tegyük a hűtőszekrénybe.

A sűrített tej nagyon sokáig eláll. Bármilyen desszerthez jól illik. Használhatja kedvenc süteményei, desszertjei, töltelékei és más finomságok elkészítéséhez. A legjobb az egészben, hogy a minőségi sűrített tejet könnyű otthon elkészíteni.

Egy másik sűrített tej recept

Szüksége lesz hozzá:

300 ml tej;
100 g cukor;
Egy csipetnyi szódabikarbóna (nem kötelező).

150 gramm sűrített tej a rendelkezésre álló mennyiségből. Ha több sűrített tejet szeretne, állítsa be a hozzávalók arányát szükség szerint.

Elkészítés:

Öntsük a tejet egy vastag aljú lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, és alacsony hőfokon, kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik.

A sűrítési folyamatot felgyorsíthatja, ha a forrásban lévő édes tejhez egy kevés szódabikarbónát ad. Ezután hagyjuk a keveréket kis lángon, időnként megkeverve óvatosan főni. Körülbelül 30 percig pároljuk.

A tej besűrűsödik, csökken a térfogata, és szép sárgára színeződik. A kívánt állagtól függően még 5-10 percig melegítsük. Ha szódabikarbónát használt, a folyamat kevesebb időt vesz igénybe.

Ha krémesebb és lágyabb sűrített tejet szeretne, adjon egy evőkanál vajat a tejhez a cukorral együtt. Ha karamellás sűrített tejet szeretne kapni, akkor ezt úgy érheti el, hogy a tejet a cukorral együtt hosszabb ideig melegíti. Ne feledje, hogy ez kétszer annyi időt vesz igénybe, és a végén erőteljesebben kell kevernie, hogy a cukor ne égjen meg. Tehát hagyjuk a keveréket a legalacsonyabb lángon főni körülbelül 90 percig.

Az utolsó fél órában gyakran ellenőrizze a keveréket, és addig keverje, amíg sötét és illatos karamellt nem kap.

Ízletes élményt kívánunk.