Háztartás, Tippek

Hogyan ismerjük fel és előzzük meg az elektromos tüzeket

Az otthoni elektromos tüzek leggyakoribb okai könnyen megelőzhetők. Bemutatjuk a fő veszélyforrásokat otthonában, hogy biztonságban tudhassa magát.

1) Hibás vezetékezés

A régi, sérült vagy nem megfelelő vezetékezés az otthonokban keletkező elektromos tüzek fő oka.

Ez gyakran a régebbi otthonokban jelent problémát, de egy új otthon sem garantálja, hogy a vezetékezés tökéletesen működik.
Egy házban minden elhasználódik, a vezetékezés is.

3 dolog, amire érdemes odafigyelni

Kiégett biztosítékok és túlterhelt áramkörök.
A lámpák elsötétülnek, amikor valami más van bekapcsolva.
Több hosszabbító kábel ugyanabba a konnektorba csatlakoztatva.

Mi a teendő
Ha problémára gyanakszik, kérjen szakembert, hogy vizsgálja meg a vezetékeket.

2) Felügyelet nélküli főzés

Az otthonokban keletkező elektromos tüzek egyik fő oka a zsírral fröcskölő és meggyulladó edények és serpenyők.

Soha ne hagyja felügyelet nélkül a tűzhelyet, és győződjön meg róla, hogy a sütő közelében nincsenek függönyök, papírtörlők, konyharuhák vagy bármi más, ami meggyulladhat.

3) Fűtőforrások

A fűtőberendezések az elektromos tüzek másik forrása, amire érdemes odafigyelni.

Hagyjon legalább 1 m távolságot a használatban lévő fűtőtest körül, és ne használja nedves ruhák vagy cipők szárítására, mivel a fűtőtesten hagyott tárgyak meggyulladhatnak.

4) Háztartási készülékek

A túlmelegedett készülékek olyan tűzveszélyt jelentenek, amellyel túl sokan nincsenek tisztában.

Rendszeresen ellenőrizze a dugaljakat és kábeleket, hogy nincs-e rajtuk foszlás vagy egyéb sérülés, és ügyeljen arra, hogy ne terhelje túl az elektromos dobozokat túl sok készülék egyszerre történő csatlakoztatásával.
Ne takarja az elektromos kábeleket vagy dugókat nehéz tárgyakkal, például szőnyegekkel vagy bútorokkal, amelyek megakadályozhatják a hő távozását, és a kábelek túlmelegedése esetén tüzet okozhatnak.

Egy kis odafigyeléssel és a fő veszélyforrások gondos kezelésével megvédheti otthonát és a benne élőket. Fordítson figyelmet otthona elektromos biztonságára – így kisebb lesz a valószínűsége, hogy elektromos tűz keletkezik.

Az elektromos munkák saját maga általi elvégzésétől erősen óva intenek mindenkit. Ilyen esetekben hitelesített villanyszerelő mester szolgáltatásait kell igénybe vennie.