Egészség, Háztartás

HOGYAN KELL HELYESEN HASZNÁLNI A VODKÁT

A vodka nemcsak egy népszerű ital, hanem a háztartásban is sokoldalúan felhasználható. A magas alkoholtartalomnak köszönhetően a vodka tisztító, fertőtlenítő és illatosító hatású. Íme néhány példa arra, hogyan használhatjuk ki a vodkát a mindennapi életben:

Üveg- és tükörtisztítás: A vodkával befújt üveg- és tükörfelületeket újságpapírral áttörölve ragyogóvá varázsolhatjuk. A vodka eltávolítja a zsíros és vízköves foltokat is.

Ruhák frissítése: A vodkával bespriccelt ruhák megszabadulnak a kellemetlen szagoktól és a baktériumoktól. A vodka nem hagy foltot maga után, és gyorsan elpárolog.

Virágok életben tartása: A vázába tett vágott virágok tovább élnek, ha néhány csepp vodkát és cukrot teszünk a vízhez. A vodka megakadályozza a baktériumok szaporodását, a cukor pedig táplálja a virágokat.

Lakástextilek illatosítása: A szőnyegek, függönyök és párnák is frissebbek lesznek, ha vodkával permetezzük be őket. A vodka elnyeli a dohos szagokat és semlegesíti a levegőt.

Ékszerek tisztítása: A vodkába áztatott ékszerek újra fényleni fognak. A vodka megtisztítja őket a kosztól és az oxidációtól. Ez különösen jól működik az ezüst ékszereknél.

Ajakherpesz kezelése: A vodkának gyulladáscsökkentő hatása van, ezért segíthet az ajakherpesz gyógyulásában. Egy kevés borsmenta illóolajjal keverve naponta többször kenjük be vele az érintett területet.

Króm- és porcelánfelületek tisztítása: Egy puha rongyra csepegtetett vodkával áttörölve a króm- és porcelánfelületeket foltmentesen tisztíthatjuk meg. A vodka eltünteti a vízkövet, a zsírt és az ujjlenyomatokat is.

Matricák leszedése: Ha egy termékről nehezen tudjuk lehúzni a matricát vagy az árcímkét, akkor dörzsöljük át vodkával. A vodka fellazítja a ragasztót, így könnyebben le tudjuk szedni a matricát és annak maradványait is.

Lábszag ellen: A lábszagot okozó baktériumokat is elpusztíthatjuk vodkával. Egy vattakorongra cseppentsünk belőle, és töröljük át vele alaposan a lábfejünket. A vodka frissességet biztosít a lábunknak.

A vodka tehát sokkal több mint egy ital.