Háztartás, Tippek

Hogyan kell helyesen mosni a szőlőt

Ne csak a csapnál öblítse le a szőlőt! Íme, hogyan mossa meg a szőlőt és tárolja helyesen.

Mielőtt felfalná a nassolnivalót, fontos tudni, hogyan kell megmosni a szőlőt! Szerencsédre minden, ami a mosáshoz kell, valószínűleg már most is megtalálható a kamrában. Mielőtt felkap egy fürtöt, kövesse a szőlőmosás két különböző módszerének egyikét.

Miért kell megmosni a szőlőt?

A szőlő a „piszkos tucat” része, ami azt jelenti, hogy azon gyümölcsök és zöldségek listáján szerepel, amelyek a legnagyobb valószínűséggel peszticidekkel vannak borítva. Ha a termékek ilyen komoly vegyszereket tartalmaznak, akkor extra időt és gondosságot kell fordítani arra, hogy igazán jól megtisztítsuk őket. A jó hír? A szőlőmosáshoz szükséges tisztítószerek élelmiszer-biztonságosak, és valószínűleg már a konyhájában is megtalálhatók!

Mikor megfelelő az idő a szőlőmosásra?

Csábító, hogy egyszerre mossa meg a szőlőfürtöket, de a legjobb idő a szőlőmosásra közvetlenül azelőtt, hogy megenné. Az idő előtti mosásból származó felesleges nedvesség több nedvességet ad a baktériumoknak a szaporodáshoz, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Hogyan kell megmosni a szőlőt?

Ha szeretné garantálni, hogy a szőlője szuper tiszta legyen, próbálja ki az alábbi módszerek egyikét.

Használjon sót és szódabikarbónát a szőlőmosáshoz

Gyűjtse össze az elfogyasztani kívánt szőlőfürtöket, és öblítse le őket hideg vízben. Tegye a szőlőt egy tálba, és szórjon rá egy teáskanál sót és egy teáskanál szódabikarbónát. Ujjaival óvatosan rázza és tisztogassa a szőlőt körülbelül egy percig. Ezután tegye a szőlőt egy finom szemű szitába vagy szűrőbe, és öblítse le hideg vízzel. Szárítsa meg, és fogyassza el!

Ecettel és szódabikarbónával mossa a szőlőt

Ha nagy híve az ecetes tisztításnak, ezt a módszert ne hagyja ki. Tegyen annyi szőlőt egy tálba, amennyit meg szeretne enni. Töltse meg a tálat annyi vízzel, hogy ellepje a szőlőt. Adjon hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál ecetet (használhat sima vagy almaecetet). Az ujjaival rázza meg a szőlőt az oldatban, hogy egyenletesen bevonja. Hagyja a szőlőt 10-15 percig az oldatban állni.

Vegye ki a tálból, tegye egy szitába vagy szűrőbe, és öblítse le hideg vízzel.

Hogyan tároljuk a szőlőt?

Megfelelő tárolás esetén a szőlő egy ideig eláll. Próbálja ki az alábbi szőlőtárolási stratégiák egyikét, hogy megőrizze a végső ropogós szőlőfürtöt.

Gyümölcstárolók

Fektessen be egy minőségi gyümölcstárolóba a heti bevásárláshoz. A gyümölcstartókat úgy tervezték, hogy a gyümölcsök és zöldségek minél tovább elkerüljék a romlást, és nagyon sok nagyszerű tárolóedény közül választhat. További bónusz? A gyümölcstárolók használata segíthet a tökéletesen rendezett hűtőszekrény kialakításában.

Bluapple

Az egyik ok, amiért a gyümölcsök és zöldségek olyan gyorsan lejárhatnak, a természetben előforduló etiléngáz, amelyet a gyümölcsök és zöldségek érésük során kibocsátanak. A Bluapple-t ennek a problémának a leküzdésére tervezték. Ez az alma alakú tároló olyan betétekkel rendelkezik, amelyek elnyelik az etiléngázt, hogy a lehető leghosszabb ideig meghosszabbítsák a termékek élettartamát.

Frissentartó fiók

A szőlőt eredeti zacskójában, a hűtőszekrény frissentartó fiókjában is tárolhatja. Bár ez talán nem olyan hatékony az élettartam meghosszabbításában, mint a terménytároló, de jobb, mint a légmentesen záródó tárolóedényben való tárolás. Csak ne kövesse el azt a hibát, hogy közvetlenül más gyümölcsök mellett tárolja a szőlőt, különben a felesleges etiléngáz miatt minden gyorsabban megromlik.