Háztartás, Tippek

Hogyan lehet végleg eltüntetni a dohányszagot otthonából?

A legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a kellemetlen dohányszagoktól otthonában, ha teljesen leszokik a dohányzásról, vagy kint dohányzik. Ha azonban egyedül él, és nem áll fenn a dohányzás veszélye a gyermekek közelében, nagy a kísértés, hogy otthon dohányozzon. Elvégre felnőtt ember, aki szabadon azt csinál otthon, amit akar. Van aki olyan lakást bérel, ahol az előző bérlő dohányzott. Ebben az esetben nagy bajban van! Szüksége lesz egy jó tervre, hogy megbirkózzon ezzel az émelyítő, makacs dohányszaggal. Íme, négy nagyi tipp, hogy segítsünk ebben, ha a szoba szellőztetése nem elég.

1) Néhány egyszerű lépés és alapos takarítás a dohányszagok ellen

A bútorok, a textíliák és minden egyes köbcentiméter átitatódhat a szaggal. Mindent ki kell tisztítania! A cigarettaszagoktól való megszabadulás számos apró, aprólékos lépést igényel.

A hamutartókat nagyon gyakran ürítse ki, különösen lefekvés előtt. Ha szükséges, tegyen nedves homokot provence-i gyógynövényekkel egy kiürített hamutartóba, hogy semlegesítse a cigarettacsikk szagát.

Mossa rendszeresen a lepedőket és a függönyöket a mosógépben. Tisztítsa gyakrabban a szőnyegeket.

Mossa le a belső teret a padlótól a mennyezetig. A falak mosásához használjon szódakristályos mosóport. A viaszolt bútorokhoz használjon viaszba áztatott rongyot. Minden máshoz pedig használjon fehér ecetet.

Mossa az ablakokat alkoholba áztatott mikroszálas kendővel.

Végezetül, mivel a könyvek és az újságok magukba szívják a szagokat, akassza ki őket egy szárítókötélre.
Néhány óra elég lesz!

2) Fehér ecet a szag eltüntetésére

Ez a háztartási termék egyszerre tisztítószer és szagtalanító. Ne habozzon tehát használni, hogy megtisztítsa és eltávolítsa a makacs cigarettaszagot minden felületről. Tálkákba is öntheti, és elhelyezheti őket bármelyik helyiség négy sarkában, amelyet szagtalanítani szeretne. Ha pedig van faszene, ugyanezt megteheti ezzel a termékkel is. Sokkoló kezelésként egy lábasnyi vizet is felforralhat ecettel, és a lábast a bűzös helyiségbe helyezheti. Még egy utolsó ötlet: hat szegfűszegből, 5 evőkanál fehér ecetből és egy liter vízből házilag készíthet szagtalanító spray-t. Miután 10 napig áztatta, kész termékkel rendelkezik majd!

3) Szódabikarbóna a dohányszag ellen

Az ecethez hasonlóan a szódabikarbóna is kiváló szagtalanító. Így bármilyen anyagra szórhatja, amiből el akarja távolítani a kellemetlen szagokat. Ide tartoznak a kárpitok (szőnyegek, fotelek, kanapék, székek stb.), és padlószőnyegek stb. Ehhez egyszerűen szórjon belőle a kezelendő területekre, és porszívózás előtt hagyja állni egy-két órán át. Egy teáskanálnyit egy szórófejes flakonba is tehet. Ezután adjon hozzá két csésze vizet és egy teáskanál citromlevet. Ezt a kis terméket bármilyen büdös textíliára (kanapé, függöny stb.) rá lehet fújni.

4) Az illóolajok is nagy segítséget jelenthetnek

Sok fajta illóolaj elég erős ahhoz, hogy felvegye a harcot a dohányszaggal. Ilyen például az eukaliptusz illóolaj vagy a citrusolajok (citrom, édes narancs, illóolaj). Ha pedig nincsenek ilyenek, egy egyszerű levendula illóolaj, megfelelően használva, megteszi a hatását. Számos technika létezik az esszenciák bölcs használatára:

Főzzön néhány cseppet egy lábasban vízben, az ajtókat hagyja nyitva, hogy az illat átjárja a levegőt.

Pár cseppet tegyen a villanykörtéire, hogy az illat minden egyes alkalommal, amikor felkapcsolja a villanyt, szétterjedjen.

Alternatívaként tegyen a porszívózsákra néhány cseppet. Így, amikor a szőnyegekre szórt bikarbonát után porszívózik, az egész háznak finom illata lesz.

Ezekkel a tippekkel nem kell vegyszerekre költenie vagy légtisztítóba beruháznia! A legjobb, ha a jó takarítást kombinálja a kellemetlen szagok elleni összes technikánkkal.