Egészség

Hogyan öl meg lassan, de biztosan az okostelefonod használata

Jelenleg az internetet böngészi? Vagy nemrég még egy barátjával csevegett a telefonján?

Ha ez a helyzet, akkor szánjon rá egy pillanatot, hogy megálljon, és ellenőrizze, milyen helyzetben van a feje és a nyaka, amikor a telefonját nézi. A rosszul tartott fej ugyanis aránytalanul megnövelheti a nyakcsigolyáira nehezedő nyomást, ami egyenértékű azzal, hogy a feje a saját súlyának többszörösét nyomja.

Mennyi időt töltenek manapság az emberek a telefonjukkal

Napjainkban az emberek átlagosan napi 2-4 órát töltenek az okostelefonjukkal. Egyes szélsőséges esetekben ez akár a 10 órát is elérheti!

Ha ez idő alatt rossz pozícióban nézi a készülékét, az észrevehetetlen és tartós hatást gyakorolhat a nyaki gerincére.

Ez a Surgical Technology International Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány következtetése.

Egy felnőtt ember feje átlagosan 5-6 kg-ot nyom. Ezért a nyak egyes csigolyáinak ugyanazt a súlyt kell elviselniük, függetlenül attól, hogy tökéletes helyzetben ül vagy áll.

A „tökéletes helyzet” azt jelenti, hogy a feje egyenesen áll, és nem dől előre/hátra vagy oldalra a vállai felé.

Abban a pillanatban, hogy a fejét megdönti, a csigolyáira nehezedő nyomás fokozatosan növekedni kezd, ahogy a dőlésszög növekszik.

A csigolyákra nehezedő növekvő nyomás

A nyomás növekedésének mértékét a fenti ábra mutatja:

A fej terhelése a dőlés mértéke szerint

Amint az ábrán látható, körülbelül 15 fokos dőlésszögnél a csigolyákra nehezedő nyomás úgy növekszik, mintha a feje 13 kg-ot nyomna.

30 fokos szögben ez már 18 kg, 45 fokos szögben 23 kg, 60 fokos szögben pedig 27 kg.

A probléma az, hogy sokan akkor jutnak el ezekbe a 60 fokos szögekbe, amikor az okostelefonjukat nézik, méghozzá elég sokáig.

Dr. Kenneth K. Hansraj, a New York-i Center for Spine Surgery and Rehabilitation Medicine vezető orvosa és a tanulmány szerzője szerint ez a szokás mélységesen negatív hatással lehet az emberek egészségére.

Mint mondja, az ilyen hosszan tartó fejbillentés nemcsak a nyakcsigolyákat terheli, hanem az izmokat, az inakat és a porcokat is.

Mit javasolnak a szakértők

Természetesen nem kell azonnal abbahagyni a telefon használatát, vagy teljesen eldobni. A szakértők szerint már egy kis változtatás is nagy változást hozhat.

Igyekezzen tehát mindig a lehető legegyenesebben tartani a fejét, akár a számítógép előtt ül, akár a mobilját nézi.

Ha van rá lehetősége, akkor a laptop kijelzőjéhez képest inkább egy magasabban fekvő számítógép-monitort részesítsen előnyben.

Az okostelefont pedig próbálja magasabbra tartani, hogy ne kelljen túlságosan megdöntenie a fejét. Ugyanakkor a vállakat és a lapockákat tartsa semleges helyzetben, a hátát pedig tolja hátrafelé.

Ez a pozíció egy kicsit nagyobb megterhelést jelenthet a karjaira, de remélhetőleg ez nem jelent majd túl nagy problémát, mivel a mai mobiltelefonok egyre könnyebbek.

Nyaka és gerince hosszú távon hálás lesz érte.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.