Egészség

Hogyan tartsuk erősen csontjainkat öregkorunkig

A megfelelő táplálkozás, a sport és a napfény jó módszer arra, hogy csontjainkat még idős korunkig is erősen tartsuk. 30 éves kor után csontjai elérik a maximális súlyukat, és ekkor megindul a csonttömeg természetes fogyásának folyamata, amely fokozatosan zajlik.

Ha a csonttömege évente több mint egy százalékkal csökken, akkor Önt a csontritkulás veszélye fenyegeti. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy tegyen lépéseket a betegség megelőzésére, és ne felejtse el felkeresni reumatológusát.

És természetesen a rendszeres testmozgást sem szabad elhanyagolni. Olyan sportot kell választania, amely a legjobban illik Önhöz, és maximális örömet okoz. Ez lehet futás vagy erőnléti edzés, ami jó megelőzés a csontritkulás ellen; tánc vagy fitnesz stb.

Ami az étkezést illeti, a friss leveles zöldségek segíthetnek a kalciumszinted szinten tartásában. Próbáljon meg minél gyakrabban fogyasztani belőlük.

Próbáljon meg sok kalciummal dúsított tejterméket fogyasztani, miután betöltötte az 50-et. A sportot sem szabad elhanyagolnia, ezért a nordic walking és a tánc is előnyére válik. A kalcium gyors felszívódásához D-vitaminra lesz szüksége.

Ha minden nap legalább fél órát a napon tölt, a szervezete előállítja a szükséges mennyiségű D-vitamint.

A gomba és az olajos halak szintén jó források.

Télen, amikor kevés a napfény, extra vitaminpótlás ajánlott.

A K-vitamin jó csontépítő anyagforrásnak számít. A brokkoli, a spenót, a karfiol és sok más zöld zöldség gazdag benne. Ebből a vitaminból naponta legalább 70 grammot ajánlott bevinni.

A 70 éves kor után a csontok törékennyé válnak. Ez az oka annak, hogy az idős emberek lassabban és nem olyan magabiztosan kezdenek mozogni, mint korábban. Az időskori esések törésekhez vezethetnek. Ezért kell nagyon óvatosnak lenni a cipőválasztásnál.

A testmozgás és a szabadban való séta segíthet jó formában maradni. A koordinációs gyakorlatok ajánlottak. A vízi testmozgás is nagyon hasznos.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.