Háztartás, Tippek

Hogyan tisztítsunk meg egy faasztalt? Minden tippünk a foltoktól való megszabaduláshoz

Nemrég foltos lett a faasztala, és azon tűnődik, hogyan szabadulhat meg a foltoktól? Ne essen pánikba, számos termék és módszer létezik a faasztal tisztítására, függetlenül attól, hogy mennyire szennyezett. Legyen szó akár étkezőasztalról, dohányzóasztalról vagy bárasztalról, lakkozott, kezeletlen vagy viaszolt fából, mi mindent tudunk. Fedezze fel az összes tippet, amire szüksége van a foltok eltüntetéséhez.

Hogyan tisztítható egy piszkos faasztal?

Ha az asztal nagyon piszkos, használjon szódabikarbónát. Ez megtisztítja a folyadékfoltot. Kombináljon fekete szappant szódabikarbónával, hogy eltávolítsa a zsíros foltokat. Gondoljon erre, mert az ételek felszolgálásakor nem ritka, hogy véletlenül zsiradék csöpög az asztalra. Fehér fa esetén használjon helyette sót.

Egy másik tipp, hogy fehér ecetet keverjen össze három evőkanál olívaolajjal egy zárható üvegben. Minden használat előtt rázza fel a keveréket. Ügyeljen arra, hogy az üvege szorosan zárva legyen. Vigye fel a terméket a fára egy mikroszálas kendő vagy egy tiszta hagyományos kendő segítségével.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás, ezért íme néhány tipp, hogyan ápolja faasztalát:

Használjon mikroszálas kendőt a por eltávolításához;
Kerülje, hogy az asztal közvetlen napfénynek legyen kitéve, hogy megelőzze az elszíneződést;
Tartsa az asztalt fűtéstől távol, mivel a hő gyengítheti a fát;
Használjon alátétet, ha forró tárgyat helyez az asztalra;
Tartson páramentesítő készüléket az asztallal egy helyiségben, hogy elkerülje a párásodást.

Hogyan tisztítsa a természetes fa asztalt?

A kezeletlen fa olyan fa, amely semmilyen kezelésen nem esett át. Különösen érzékeny a vízre. A párátlanító napi szintű használata fontos a bútor megőrzése érdekében. Ha gondatlanságból mégis kiszivárog a víz, azonnal törölje fel.

Természetes fából készült asztalát többféleképpen tisztíthatja. Porolja le rendszeresen mikroszálas kendővel. Kerüljön minden olyan folyékony terméket, amely nem alkalmas a fa természetéhez. Tekintettel a fa vízzel szembeni érzékenységére, ez egy fontos szempont, amelyet az asztal ápolása során nem szabad elfelejteni. Használjon helyette fekete szappant vagy marseille-i szappant. Hígítsa fel langyos vízben. Végül használjon puha sörtéjű kefét, hogy súroláskor ne szívjon fel túl sok folyadékot. Öblítse le a kefét, és óvatosan szárítsa meg az asztalát, a párátlanítót pedig hagyja bekapcsolva.

A carnauba viasztej előnye, hogy természetes termék. Védi és ragyog, miközben megóvja az asztalát. Egy mikroszálas kendővel vékony réteg viaszt kenjen rá.

Milyen terméket használjon a faasztal tisztításához?

A fából készült asztalok esetében kerülni kell a vegyszeres termékeket. Válasszon a következő termékek közül, hogy biztos legyen abban, hogy azt használja, amire szüksége van:

Puha kendő, például mikroszálas kendő a por eltávolításához.
Fekete szappan vagy marseille-i szappan a napi folteltávolításhoz, kezeletlen vagy védett fa esetén.
Szódabikarbóna a lakkozatlan fabútorokhoz. Helyezze a port a foltra, és várjon néhány órát, amíg kifejti hatását. Ezután porszívózza fel a port. Boros foltoknál ugyanígy járjon el, és finom csiszolópapírral csiszolja le.

Meleg víz, egyszerű és hatékony. Ha éppen foltos az asztala, szokja meg, hogy papírtörlővel letörli. Egy nedves szivaccsal körkörös mozdulatokkal finoman dörzsölje át. A nedvességet száraz ruhával távolítsa el.
Használjon fehér ecetet a fertőtlenítéshez. Olívaolajjal keverve távolítsa el a zsírt és fényesítse ki a fát.

Hogyan távolítsa el a foltokat a faasztalról?

A zsíros folt eltávolításához használjon szódabikarbónát. Ez felszívja a felesleges zsírt, és megakadályozza, hogy az beszivárogjon a fa rostjaiba. Lakkozatlan asztalok esetében enyhén lecsiszolhatja a foltot. A lakkozott asztalt teljesen le kell csiszolni.

Tintafoltok esetén keverjen össze vizet és mosogatószert. Óvatosan tapogassa le a készítménnyel átitatott ruhával. Gyermekei nyugodt szívvel készíthetik majd a házi feladatukat az asztalán, még akkor is, ha a toll kifolyik – tudni fogja, mit kell tenni. A lakkozott asztalra kenje fel az olívaolajjal és lakkbenzinnel kevert terpentinviaszt, majd dörzsölje át a foltot.

Néha előfordulhat, hogy glória alakú vízfoltok keletkeznek, miután például egy poharat az asztalon hagyott. Bármilyen furcsa is, majonéz vagy fehér fogkrém használatával eltávolíthatók a vízfoltok. Próbálja ki a szódabikarbónát és a fogkrémet, és hagyja állni néhány órán át. A felesleget törölje le nedves ruhával. Fejezze be fekete szappannal, és búcsúzzon el a foltoktól.