Egészség

Jót tesz-e a gyaloglás a térdízületi gyulladásnak?

A térdízületi gyulladás az egyik legfájdalmasabb állapot, amit a test ezen területén el lehet érni. A tünetek legalább annyira fájdalmasak, mint amennyire frusztrálóak, ezért fontos, hogy alaposan megismerje, mit tehet az állapot fokozatos javítása érdekében. Ebben a tekintetben kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a gyaloglás vagy a kíméletes testmozgás jót tesz-e a térdízületi gyulladásnak.

A térdízületi gyulladás okozta fájdalom olyan erős lehet, hogy egyes betegek kénytelenek drasztikusan csökkenteni a fizikai aktivitásukat, sőt, a legsúlyosabb esetekben akár a munkát is abba kell hagyniuk. A betegség klasszikus tünetei a gyulladás, a duzzanat, a krónikus vagy visszatérő fájdalom, a mozgáskorlátozottság és a csökkent rugalmasság.

Ha szeretné megtudni, hogy a gyaloglás jó-e a térdízületi gyulladásra, és hogy lehet-e ezzel a betegséggel együtt is mozogni, azt ajánljuk, hogy olvassa tovább ezt a cikket.

Lehet-e járni térdízületi gyulladással?

A rendszeres séta, nyújtás és egyéb mozgások segítenek lassítani a térdízületi csontritkulás kialakulását, enyhítik a fájdalmat és javítják a test ezen területének általános mobilitását. Úgy gondolja, hogy az aktivitás növelése ellenjavallt krónikus térdfájdalom esetén? Minden a testmozgás intenzitásától függ.

Ebben az értelemben a gyaloglás nagyszerű lehetőség a térdízületi gyulladásban szenvedők számára, mivel ez az ízületeket kímélő tevékenység. A gyaloglás segít csökkenteni a gyulladást, a merevséget és a fájdalmat, amelyet az osteoarthritis gyakran okoz.

Ezért lehetséges a gyaloglás térdízületi gyulladással, mivel ez egy olyan gyakorlat, amely többszörös előnyökkel jár az ilyen típusú betegségben szenvedő betegek számára, mivel ez egy olyan tevékenység, amely kis hatást vált ki, anélkül, hogy az ízületekre indokolatlan nyomást vagy stresszt gyakorolna.

Melyik a jobb a térdízületi csontritkulás esetén, a pihenés vagy a séta?

A pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy a térdízületi gyulladás ne akadályozza a beteget a normális életvitelben, de fontos a mozgás is. Az ülő életmód ellenjavallt, ezért jobb a séta, mint a teljes nyugalom fenntartása.

A rendszeres séta segít fokozatosan növelni a térd mozgását, ugyanakkor megakadályozza, hogy fokozatosan merevebbé váljon, ami akkor következik be, ha nem mozog szinte egyáltalán.

Ezek a gyaloglás fő előnyei a térdízületi gyulladás esetén:

  • Az ízület jobb kenése.
  • Duzzanat és gyulladás: A séta fokozza a szövetek vérellátását, ami segíthet csökkenteni a térd duzzanatát és gyulladását.
  • Fokozott véráramlás a szövetekben.
  • Ízületi gyengeség és merevség: ez egy alacsony terhelésű tevékenység, amely segít fejleszteni az ízületek mobilitását és az izmok erejét. Az izmok segítenek a test megtámasztásában, és az erő növelése hozzájárul az ízületek bizonyos mértékű tehermentesítéséhez.
  • Visszatérő térdfájdalom: a gyaloglás segíthet megtartani az egyensúlyt, ami enyhíti a térdre nehezedő, a felsőtest alátámasztásából adódó terhelést.

A mértékletesség és a következetesség fontos a térdízületi gyulladással járó gyaloglásnál. Kezdetben célszerű napi 10-15 percet sétálni, majd idővel a séták hosszát napi 30 percre növelni.

Lehet egy 30 perces sétát tenni, vagy több rövidebb sétát a nap folyamán, összesen 30 percig. Igazítsa ezt az igényeihez és a napi teendőkhöz.

Sportolhatok térdízületi gyulladás mellett?

Mielőtt bármilyen edzéstervet elkezdene vagy folytatna, fontos, hogy felkeresse ortopéd sebészét, hogy megkapja a szükséges engedélyt, és hogy az ízületek egészségére és biztonságára vonatkozó garanciákkal edzhessen.

Valójában a helyesen alkalmazott testmozgás a térdízületi gyulladás egyik legbiztonságosabb kezelési módja, amelynek alig van káros hatása a betegre. A helyesen végzett fizikai aktivitás és gyógytorna javítja a fájdalmat és csökkenti a mindennapi tevékenységek korlátozását.

A felelősségteljes testmozgás a térdízületi gyulladásban szenvedő betegek számára nagyszerű szövetséges a betegséggel járó kockázati tényezők, például az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás tekintetében is. Még a szív- és érrendszeri okok miatti halálozás csökkentésében is segít a térdízületi arthrosisban szenvedőknél.

Bár a testmozgás ajánlott a térdízületi gyulladásban szenvedő betegek számára, fontos, hogy óvatosan gyakoroljanak. Kezdje a gyaloglást mérsékelt tempóban és rövid időközönként. A következő hetek során ízületei és teste többi része erősebbnek fogja érezni magát, így fokozatosan növelheti a séták távolságát.

A gyaloglás mellett az úszás, a medencében járás és a vizi torna olyan sportok, amelyek segítenek enyhíteni a térdízületi gyulladás okozta fájdalmat, növelik az izomerejét és fokozzák az ízület vérkeringését, ami csökkenti a gyulladást.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.