Egészség

Lehet, hogy cukorfüggő vagy? Ellenőrizd, milyen jeleket küld a tested!

Ismer olyat, aki nem szereti az édességet? Manapság nagyon nehéz lehet cukor nélkül élni az életet. Minden oldalról támadnak minket a finomságok reklámjai, egyik vonzóbbnak tűnik, mint a másik, szénsavas italokat iszunk, és néha el sem tudjuk képzelni, hogy egy tábla csokoládé nélkül menjünk vissza a munkahelyünkre, mert az a benyomásunk, hogy nincs elég energiánk… Ismerősen hangzik? De talán érdemes utánanézni, hogy nem jelentkezik-e a cukorfüggőség hat tünete, amelyek ellen feltétlenül küzdeni kell!

1) Állandóan fáradtnak érzi magát

A cukor ugyanúgy hat ránk, mint a stimulánsok – először kapunk egy energialöketet, majd rövid idő múlva olyan fáradtnak érezzük magunkat, hogy már arra sincs energiánk, hogy kikeljünk az ágyból. Tudta, hogy szélsőséges esetben egy ilyen hintázás depressziós állapotokhoz vezethet?

2) Félelem a cukorevés abbahagyásától

Tudjuk, hogy a megfelelő működéshez egészséges táplálkozásra van szükségünk, és ennek tartalmaznia kell cukrot, de egészséges cukrot! A túléléshez glükózra van szükségünk, és minél több glükózt juttatunk a szervezetünkbe, annál többet raktározunk el egy későbbi hiányhelyzetre. Ez pedig túlzott cukorbevitelhez vezet.

3) Hangulatváltozások

Figyelembe véve az imént leírtakat, a következtetés nyilvánvaló – minél több cukrot eszünk, annál többet akarunk! Ez pedig nagyon könnyen lefordítható az önértékelésünkre… Megkívánunk valami édeset. Ha véletlenül éppen van a közelünkben egy szelet sütemény vagy egy tábla csokoládé, akkor boldognak érezzük magunkat, de amint elfogy… Tudja, miről beszélek? Ha igen, akkor cukorfüggő.

4) Elhízás

Amint szervezetünk megkapta a megálmodott cukorinjekciót, azonnal zsírrá alakítja azt, ami zsírpárnák, hasi zsír és egyebek formájában mutatkozik meg. Miért történik ez? A hasnyálmirigy képtelen megemészteni a túlzott inzulinadagokat, ezért a máj zsírként kezeli.

5) A bőr csúnya lesz

Észrevette, hogy a bőre nagyon száraznak tűnik, hámlik, a térdét és a könyökét érdes hámréteg borítja? Ez a túl sok cukor miatt van.

6) Magas vérnyomás

Nem csak a túl sok só károsítja a vérnyomást, a túl sok cukornak pontosan ugyanez a hatása. A cukrot bonyolult megemészteni, ezért a szervezetünk fáradtabbnak érzi magát, amikor dolgoznia kell vele…

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden édes élvezetet meg kell tagadnunk magunktól, de érdemes egészséges szerénységet tartani, néha megengedni a szervezetnek, hogy kipihenje az édességeket.

Érdemes több gyümölcsöt is fogyasztani – az sokkal egészségesebb cukorforrás, mint a szupermarketből származó feldolgozott cukor.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.