A tél havat, ünnepeket, karácsonyt, örömöt, meleg italokat és finom ételeket hoz. Ugyanakkor magával hozza a D-vitaminhiányt, a hideget, a jeget és számos megfázást vagy más betegséget is. Az alábbi levesrecept azonban megvédi a káros hatásoktól.
A leves kurkumával, almával és lencsével készül. Mindezek az összetevők tápanyagokban gazdagok és jótékony gyógyhatásúak. A kurkuma gyulladáscsökkentő, így számos betegség ellen segít felvenni a harcot, miközben enyhíti az egészségügyi problémákat, többek között:
- allergia
- szív- és érrendszeri betegségek
- hörghurut
- asztma
- depresszió
- fáradtság
- rüh
- cukorbetegség
- elhízás
- anyagcsere-betegségek
- Alzheimer-kór
- sclerosis multiplex
- rák
A stressz a gyulladás egyik fő oka, és sajnos mindannyian napi szinten ki vagyunk téve neki. A stressz különböző betegségekhez vezet, és nap mint nap szorongással és feszültséggel kell megküzdenünk. A kurkuma azonban egy olyan természetes orvosság, amely segíthet mindezen betegségek és tünetek leküzdésében.
Az alma szintén nagyon egészséges gyümölcs, amellett, hogy remek ízű és desszertekbe illő. Gazdagon tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a következőre vannak pozitív hatással:
- cukorbetegség
- csontproblémák
- Alzheimer-kór
- elhízás
- rák
- szív- és érrendszeri betegségek
- asztma
- gyomor-bélrendszeri problémák
A lencse szintén nagyon egészséges, és erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segít a következőkön:
- gyulladásos bélbetegség
- vastagbélrák
- koleszterinszint
- magas vérnyomás
- csontritkulás
A lencse nagy mennyiségű fehérjét, vasat és magnéziumot tartalmaz. Például a vörös lencse rendelkezik a legmagasabb általános tápértékkel.
Lencseleves, kurkuma és kókusztej receptje
Amire szüksége lesz:
- 1 teáskanál kurkuma por
- 1 ½ csésze kókusztej
- 2 reszelt alma
- 2 csésze vörös lencse
- 1 teáskanál kókuszolaj
- 1 teáskanál kömény
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1 ½ teáskanál fahéj
- 1 teáskanál só
- 2-3 csésze forró víz
Elkészítés:
1) Öblítsük le a vörös lencsét hideg vízben. Csöpögtessük le, majd olvasszuk fel a kókuszolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát, amíg puha és aranyszínű lesz.
2) Ezután adjuk hozzá a kurkumát és az almát. Forraljuk körülbelül 2 percig. Keverjük össze a keveréket, és adjuk hozzá a vizet a lencsével együtt. Hagyja a keveréket nagyjából 15 percig főni.
3) Fedjük le fedővel, és hagyjuk főni.
4) Ezután adjuk hozzá a kókusztejet, a fűszereket, és főzzük az egészet, amíg a lencse megpuhul. Adjunk hozzá egy csésze vizet, ha nem szeretjük a sűrű levest.
5) Hagyjuk az egészet 2 órán át főni. Ezután a levest tökmaggal tálaljuk.