Egészség

Mennyire káros az ujjak ropogtatása?

Nem végeztek vizsgálatokat az ujjpercek ropogtatásának hatásairól, de korlátozott bizonyítékok azt mutatják, hogy nem káros az ízületekre.

Az ujjak ropogtatása

A Swiss Medical Journal egyik áttekintő cikke nem talált bizonyítékot a rendelkezésre álló kutatásokban arra, hogy az ujjak ropogtatása ízületi gyulladást okozna.

Egy orvos ezt még saját magán végzett kísérlettel is bizonyította. Az Arthritis & Rheumatology című szaklapban számolt be arról, hogy 50 éven át naponta kétszer vagy többször ropogtatta a bal kezén az ujjperceket, de a jobb kezén soha nem tette ezt. A kísérlet végén a bal kéz ujjpercek nem különböztek a jobb kéz ujjperceitől, és egyik kéz sem mutatta az ízületi gyulladás jeleit.

Arra sincs meggyőző bizonyíték, hogy az ujjpercek ropogtatása megnagyobbítja az ízületeket vagy gyengíti a fogóerőt.

Miért ropogtatják az emberek az ujjaikat?

Tanulmányok szerint az emberek 54 százaléka ropogtatja az ujjízületeit. Ezt számos okból teszik, többek között:

Hang. Néhányan szeretik hallani a hangot, amit az ujjízületek ropogtatása kelt.
Érzés. Egyesek úgy gondolják, hogy az ujjpercek ropogtatása növeli a teret az ízületben, ami oldja a feszültséget és növeli a mozgékonyságot. Azonban, bár úgy érezhetjük, mintha több hely lenne, nincs bizonyíték arra, hogy ez valóban így van.
Idegesség. Akárcsak a haja kócolgatása, az ujjpercek ropogtatása is egy módja lehet annak, hogy lefoglalja a kezeit, amikor ideges.
Stressz. Néhány stresszes embernek szüksége van arra, hogy érzelmeiket valamilyen fizikai eszközzel fejezzék ki. Az ujjak ropogtatása egy módja lehet annak, hogy elterelje a figyelmét és levezesse a felgyülemlett feszültséget anélkül, hogy megsérülne.
Szokás. Ha a fenti okok valamelyike miatt elkezdi ropogtatni az ujjait, könnyen előfordulhat, hogy automatikusan, gondolkodás nélkül folytatja. Ha azon kapja magát, hogy naponta többször is öntudatlanul ropogtatja az ujjait, az szokássá válik.

Mi az oka a ropogtatásnak, vagy mi okozza a hangot?

Az ízület nyújtásakor fellépő ropogás vagy recsegés oka még mindig nem teljesen tisztázott. Sokáig sokan úgy vélték, hogy a hangot az ízületi folyadékban lévő nitrogénbuborékok képződése vagy összeomlása okozza. Mások úgy vélték, hogy az ízület körüli szalagok mozgása okozza.

Egy 2015-ös tanulmányban a kutatók MRI-felvételek segítségével vizsgálták az ízületeket ropogás közben. Azt találták, hogy az ízület gyors szétválásakor keletkező negatív nyomás miatt üreg képződik. Megállapították, hogy a hangot ennek az üregnek a kialakulása okozza. Ez azonban nem magyarázta meg a hang hangosságát.

Buborékok az ízületben

Egy 2018-as tanulmány szerint a hangot valójában az üreg részleges összeomlása okozza. A kutatás áttekintése megjegyezte, hogy körülbelül 20 percbe telik, amíg egy üreg teljesen eltűnik, hogy aztán egy új üreg alakulhasson ki. Ez lehet az oka annak, hogy miután ropogtatjuk az ujjainkat, nem tudjuk azonnal újra megtenni.

Megjegyzés:

A térd ropogásának vagy kattogásának oka, amikor gyorsan felkel az ágyból, más jellegű. Az ok valószínűleg az, hogy a térdízület körüli szalagok és inak kicsit megnyúlhatnak, amikor egy kis csontos megvastagodáson haladnak át. Amikor ezek a helyükre kerülnek, kattogó hangot hallhat a térdben.

Károsodás vagy mellékhatások

A térdroppanás nem okozhat fájdalmat, duzzanatot vagy az ízületek alakjának megváltozását. Ha ezek közül bármelyik előfordul, akkor más probléma állhat fenn.

Bár nem könnyű, de ha erősen húzza, kihúzhatja az ujját az ízületből, vagy megsérülhetnek az ízületet körülvevő szalagok.

Ha azt veszi észre, hogy az ízületei fájnak vagy duzzadtak, miközben ropogtatja az ujjait, az valószínűleg valamilyen alapbetegség, például ízületi gyulladás vagy köszvény miatt van.

Hogyan szakítson az ujjropogtatás szokásával?

Bár az ujjpercek ropogtatása nem káros, a környezetében lévők számára zavaró lehet. Ha ez már szokássá vált, nehezen tudja abbahagyni.

Néhány tipp, ami segíthet megtörni ezt a szokást:

Gondolja végig, miért ropogtatja az ujjait, és foglalkozzon az esetleges rejtett problémákkal, amelyek emögött állhatnak.
Találjon más módot a stressz levezetésére, például mély légzést, testmozgást vagy meditációt.
Foglalja le a kezét más stresszoldó eszközökkel, például egy stresszellenes labda szorításával.
Próbáljon meg minden egyes alkalommal tudatában lenni annak, amikor az ujjait recsegtetni kezdi, és tudatosan állítsa le magát.

Mikor forduljon orvoshoz

Az ujjak ropogtatása nem káros, így nem okozhat fájdalmat, duzzanatot vagy az ízületek alakjának megváltozását. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, az valamilyen probléma jele lehet, és orvoshoz kell fordulnia, hogy felmérje az állapotot.

Ha súlyos ficam vagy rossz irányú mozgás következtében sérült meg az ujja, az általában nagyon fájdalmas. Az ujj görbén nézhet ki, vagy elkezdhet duzzadni. Ha ez történik, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

Ha azt veszi észre, hogy az ízületei fájnak vagy duzzadtak, miközben ropogtatja az ujjait, akkor ez valószínűleg valamilyen alapbetegséggel függ össze, és orvoshoz kell fordulnia diagnózis és kezelés céljából.

Összegezve

A kutatások szerint az ujjpercek vagy az ujjízületek ropogtatása nem káros. Nem okoz ízületi gyulladást vagy nem nagyítja meg az ujjperceit, de zavaró lehet a környezetében lévők számára.

Az ilyen szokástól való megszabadulás nehéz lehet, de lehetséges. Ha tudatában van annak, hogy mikor csinálja, és más módot talál a stressz levezetésére, az segíthet leszokni róla.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.