Egészség

Mérgezőbb, mint az alkohol, mégis naponta fogyasztjuk, és megöli a májat!

Vigyázat! Ez az élelmiszer károsabb a májra, mint az alkohol, és szinte mindenki naponta fogyasztja!

A máj az egyik legcsodálatosabb szerv, amely rengeteg méreganyagtól megszabadítja a szervezetünket, és még ha sérül is, képes regenerálódni, ami rendkívüli tulajdonság, hiszen egyetlen más szerv sem képes ilyen mértékben regenerálódni.

Ha azonban állandóan méreganyagokkal kell megküzdenünk, a máj is megbetegedhet, és ha ez megtörténik, az az életminőségre is kihat, hiszen szinte minden területen problémák és rendellenességek alakulhatnak ki, a szervezet egyszóval nem tud optimálisan működni.

Az alkohol is komoly veszélyt jelent a májra, de vannak olyan élelmiszerek, amelyek szintén károsak, mert a máj megmerevedését okozzák, ami májzsugorodáshoz, májgyulladáshoz, magas vérnyomáshoz, elhízáshoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

  • has körüli elhízás: férfiaknál, ha a haskörfogat meghaladja a 102 cm-t, nőknél a 88 cm-t.
  • a trigliceridszint meghaladja a 250 mg/dl-t
  • ha a HDL-koleszterinszint emelkedik
  • ha a vérnyomás meghaladja a 130/88 mmHg értéket
  • ha a glikémiás index meghaladja a 110 mg/dl értéket

Az ilyen típusú májbetegség hátterében általában a cukorfogyasztás áll.

Egy tanulmányból kiderült, hogy azok, akik sok cukrot fogyasztottak, csak 2 százalékot híztak testsúlyukból, de a májuk 27 százalékkal megvastagodott, ezért nagyon fontos, hogy csökkentsük a cukorfogyasztást, és helyette több gyümölcsöt és zöldséget együnk.