Egészség

Mi az éjszakai inkontinencia és hogyan kell megbirkózni vele, népi módszerekkel?

Zavarja a nem kívánt vizeletszivárgás alvás közben? Ez a probléma messze nem csak a kisgyermekeket vagy az időseket érinti, gyakorlatilag az élet során bármikor előfordulhat. Hogyan lehet megelőzni vagy enyhíteni az okozott kellemetlenségeket?

Mi az éjszakai inkontinencia?

Az inkontinencia a vizelet ellenőrizetlen szivárgása; az éjszakai inkontinencia esetében alvás közbeni szivárgásról van szó. Nem számít, hogy mennyi vizeletről van szó. Már néhány csepp vizelet időnkénti szivárgása is súlyosbodó probléma jele lehet, amellyel foglalkozni kell.

Kit érint az éjszakai szivárgás?

Bár az ágybavizelés kisgyermekeknél teljesen természetes, fokozatosan meg kell szűnnie, amíg az iskolakezdés környékén a gyermekek hólyagja teljesen kontroll alatt nem lesz az éjszaka folyamán, bár ez nem minden gyermek esetében van így.

Ha azonban inkontinenciáról, és konkrétan az éjszakai vizeletszivárgásról beszélünk, ez általában nem a gyermekeket érintő probléma. Felnőttkori nehézségekről beszélünk. Valójában az inkontinenciaproblémák az életkor előrehaladtával kezdenek újra jelentkezni. Nőket és férfiakat egyaránt érint.

Fiatalabb nőknél a terhesség alatt vagy szülés után jelentkezhetnek problémák. Férfiaknál az éjszakai vizeletszivárgás a prosztataproblémákkal összefüggésben fordul elő. Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat a probléma súlyos betegség – cukorbetegség, rák, stroke, mentális zavar – vagy például húgyúti fertőzés kapcsán.

Megelőzhető az éjszakai inkontinencia?

A probléma okától függően az éjszakai inkontinencia teljesen megszüntethető, vagy legalábbis hatásai csökkenthetők. A nőknek például szülés után a Kegel-gyakorlatokat, a medencefenék erősítését célzó gyakorlatokat ajánlják. Ezek többek között segíthetnek a húgycső feletti teljes kontroll helyreállításában. De a férfiak is profitálhatnak a Kegel-gyakorlatokból, és semmiképpen ne tekintsék őket tabunak!

Bizonyos esetekben – jellemzően műtét vagy fertőzés után – az inkontinenciaproblémák spontán is megszűnhetnek az elsődleges ok eltűnésével együtt.

Más esetekben azonban sajnos előfordulhat, hogy a probléma teljes megszűnése nem következik be, ilyenkor lépéseket kell tenni a hatás csökkentésére.

Hogyan lehet csökkenteni az éjszakai kellemetlenségeket?

  • Csökkentse a koffein-, alkohol- és szénsavas italok fogyasztását, mert ezek ingerlik a húgyhólyagot.
  • Kerülje az olyan ételeket, amelyek irritálhatják a húgyhólyagot, mint a citrusfélék, a csokoládé, a paradicsom, az ecetes vagy csípős ételek és a tejtermékek.
  • Fogyasszon elegendő rostot tartalmazó ételeket, hogy megelőzze a székrekedést, ami nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra.
  • Próbáljon lefogyni, ha túlsúlyos, mert a felesleges kilók terhelik a medencefenék-izmokat.
  • Szokjon le a dohányzásról, mert a nikotin is ingerli a húgyhólyagot, és köhögési rohamokat válthat ki, ami vizeletcsepegést okozhat.
  • Vezessen naplót a vizelési szokásairól, hogy felismerje az esetleges mintázatokat és kiváltó tényezőket.
  • Gyakorolja rendszeresen a medencefenék-izmokat úgynevezett Kegel-gyakorlatokkal, amelyek segítenek erősíteni és kontrollálni ezeket az izmokat.
  • Alkalmazzon „dupla vizelést”, azaz ürítse ki teljesen a húgyhólyagját, pihenjen egy kicsit, majd próbáljon meg újra vizelni. Ez segít megelőzni a maradékvizelet képződését.
  • Viseljen könnyen levehető ruházatot és inkontinencia betétet vagy bugyit, hogy elkerülje a kellemetlen szagokat és nedvességet.

Az inkontinencia kezelése népi gyógymódokkal kiegészíthető gyógynövényekkel is. Ilyen például a spanyolmeggy levele, amely összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású. A gyógynövényeket teaként vagy fürdővízhez adva használhatjuk.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.