Egészség

Mi történik, ha abbahagyod a húsevést

6 hatás, ami biztosan jelentkezik a hústermékek elhagyása után.

Kevesebb gyulladás

Lehet, hogy nehéz, de hosszú távon jobb, ha nem eszel több ropogós szalonnadarabot. Tanulmányok szerint mind a feldolgozott, mind a vörös húsok magas telített zsírtartalmúak, és folyamatos gyulladást okozhatnak. Ez növelheti a rák és más súlyos betegségek kialakulásának esélyét.

A feldolgozott húsok közé tartozik a szalonna és a kolbász. A vörös húsok közé tartozik a marha-, sertés- és bárányhús.

Bélrendszeri egészség

Tanulmányok azt mutatják, hogy a sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére.

A növényi alapú étrend ezzel szemben segít növelni a jótékony bélbaktériumok számát. A rostban gazdag élelmiszerek olyan jótékony baktériumok szaporodását indítják el, amelyek csökkentik a gyulladást és a gyulladásos betegségek kockázatát.

Energiaveszteség

Fáradtnak és gyengének érezheti magát, ha a húst kiiktatja az étrendjéből. Ez azért van, mert hiányzik egy fontos fehérje- és vasforrás, amely energiát ad. A szervezete több vasat vesz fel a húsból, mint más élelmiszerekből, de nem ez az egyetlen választása. A zöld leveles zöldségekben, például a spenótban, valamint a vasban gazdag gabonafélékben, kenyérfélékben és tésztákban is megtalálható. Keresse a fehérjét a tojásban, babban, borsóban, lencsében, diófélékben, magvakban és szójatermékekben.

A cukorbetegség kockázatának csökkentése

A kutatók a vörös és a feldolgozott húsokat összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb valószínűségével. Egy tanulmány szerint napi fél adag vörös hús (egy kártyapakli méretű adag) fogyasztása 48%-kal növeli a betegség kialakulásának esélyét.

Alacsonyabb koleszterinszint

A telített zsírokat tartalmazó ételek, köztük a húsok fogyasztásának korlátozása csökkentheti a „rossz” koleszterin, vagyis az LDL-koleszterin szintjét a vérben. A szakértők szerint a telített zsíroknak a napi kalóriák kevesebb mint 10 százalékát kellene kitenniük. Ha még mindig szereti a húst, próbálja ki a soványabb fajtákat bőr nélkül.

Fogyás

A kutatók 15 tanulmányt vizsgáltak meg arról, hogy a vegetáriánus étrend hogyan befolyásolja a testsúlyt. Kiderült, hogy a növényi étrendre áttérők körülbelül 4 kilót fogytak, a súlyosabbak pedig még többet.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.